Vijesti / Društvo
Društvo
BOLNIČKE PRATEĆE SLUŽBE Što sve moraju raditi spremačice u Županijskoj bolnici Čakovec?
Ilustracija/Miroslava Novak

KAKO FUNKCIONIRAJU?

BOLNIČKE PRATEĆE SLUŽBE Što sve moraju raditi spremačice u Županijskoj bolnici Čakovec?

Potaknuti pitanjem koje nam je stiglo iz Županijske bolnice Čakovec, vezano uz brojnost, status i obveze njihovih spremačica, odgovor smo potražili od ravnatelja dr.sc. Tomislava Novinščaka.

U jeku pregovora o novom kolektivnom ugovoru zdravstvenih djelatnika, nekako u drugom planu ostaju sve one službe koje nisu medicinskog karaktera, ali su iznimno važne za funkcioniranje zdravstvenih ustanova.

Potaknuti pitanjem koje nam je stiglo iz Županijske bolnice Čakovec, vezano uz brojnost, status i obveze njihovih spremačica, odgovor smo potražili od ravnatelja dr.sc. Tomislava Novinščaka. Uvodno nam je ukratko objasnio kako djeluje taj dio sustava,

- Uz radnike koji rade u širokom krugu tipično zdravstvenih djelatnosti, zdravstveni sustav, pa tako i naša bolnica, počiva i na zaposlenicima koji rade u uslužnim djelatnostima poput vešeraja, čišćenja, kuhinje, tehničke i informatičke službe, ekonomskih i pravnih poslova i drugih. To tzv. nemedicinsko osoblje jedna je od ključnih karika zdravstvenog sustava koji bez njih ne može funkcionirati. Sa zadovoljstvo mogu reći da naša bolnica ima jedan od najboljih omjera kada se gleda odnos zdravstvenih i nezdravstvenih djelatnika i s te strane imamo zaista dobar balans - objasnio je Novinščak. 

Velika fluktuacija radnika koja je zahvatila sve pore hrvatskog gospodarstva, nije zaobišla ni ovaj segment.

- S jedne strane uočavamo odljev stanovništva, pa tako i nekih naših radnika, prema boljim radnim uvjetima, većim plaćama i slično. Mi kao bolnica na to ne možemo utjecati, jer smo vezani zakonski propisanim koeficijentima prema kojima možemo platiti ljude za njihov rad. S druge strane tu je povećanje opsega poslova, ograničavanje mogućnosti zaposlenja i drugi razlozi koji dovode do preopterećenosti postojećeg kadra.

U dijelu uslužnih djelatnosti bolnice imamo dosta zastarjelu infrastrukturu, kao što je to slučaj praonicom ili paviljonom u kojem je kuhinja. Velike vrućine, para, neklimatizirani prostori otežavaju uvjete rada. Srećom, naša županija kao osnivač prepoznaje sve te probleme i u suradnji s upravom bolnice traži optimalne načine njihovog rješavanja.

Jedan od projekata koji provodimo je povećanje energetske učinkovitosti što će zasigurno omogućiti kvalitetnije uvjete rada. Kao što sam rekao, mi ne možemo utjecati na povećanje plaća, jer je to u nadležnosti resornog ministarstva i Vlade, ali zato kontinuirano radimo, uz potporu županije, na poboljšanju radnih uvjeta u svim segmentima našeg poslovanja.

Unatoč problema s kojima se susreću u svakodnevnom radu, Novinščak demantira veći odljev kadrova u spomenutim djelatnostima, te iznosi planove kako ih rasteretiti.

- U ovih nekoliko mjeseci koliko obavljam dužnost ravnatelja osobno sam zaprimio samo jedan otkaz među spremačicama i to djelatnice koja odlazi na rad u inozemstvo. Želim napomenuti da prema sistematizaciji i pravilniku o minimalnim uvjetima za bolnice imamo dovoljan broj spremačica, a svi odlaske u mirovinu, inozemstvo i drugo nastojimo nadomjestiti u što kraćem roku. Kad govorimo o poslovima koje obavljaju, činjenica je da tijekom popodnevnih dežurstava ili za vrijeme noćnog rada, one ponekad uskaču kad je to potrebno timu ljudi koji rade, recimo, na intenzivnoj ili u operacijskoj sali.

S obzirom na sterilne uvjete koji tamo vladaju u takvim situacijama praktično imate jednog dostupnog čovjeka koji može cirkulirati u raznošenju krvnih plazmi, krvnih pripravaka, dijagnostičkih potreba i drugog. U pravilu tada uskaču spremačice i to se tako odvija. Prateći praksu u drugim bolnicama došli smo do sustava tzv. zračne pošte, koji omogućava slanje potrebnih materijala u zatvorenim kapsulama kroz sustav cijevi, nalik tunelskom.

Mislim da nam je to vrlo interesantno, posebno sestrinskom i nemedicinskom kadru, spremačicama i slično, jer bi moglo tu opterećenost raznošenjem laboratorijskih materijala, uzoraka krvi i slično svesti na minimum, odnosno zračna pošta može to obaviti umjesto ljudi. To je jedan mini projekt koji ćemo razraditi i potom predstaviti. Bude li sluha za taj model siguran sam da će pridonijeti dodatnom rasterećenju zaposlenih. 

Novinščak se dotaknuo i digitalizacije bolničkih sustava.

- Što se tehničke službe tiče ona je najviše napregnuta u informatičkom dijelu, jer smo proteklih godina napravili strahovito velike iskorake u organizaciji bolničkog informatičkog sustava i radimo daljnje korake u digitalizaciji sustava. Trenutno imamo zaposleno samo četiri informatičara koji ne stignu obrađivati svih pedesetak zahtjeva dnevno koji im stižu s raznih bolničkih adresa, a nužni su da bi sve naše službe funkcionirale. Tu, također, trebamo napraviti korak dalje, jer nam predstoji serijalizacija u ljekarničkoj djelatnosti, e-nursing u smislu digitalizacije vizita, sestrinskog posla i slično te uvođenje digitalizacije u još neke procese, recimo za potrebe transplantacijskog tima - zaključio je Novinščak. 

 

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!