Vijesti / Društvo
Društvo
PALIJATIVNA SKRB Stručni skup u Čakovcu: 'Zašto je skrb na kraju života drugačija?'
Mladen Grubić

DOLAZE I PREDAVAČI IZ VELIKE BRITANIJE

PALIJATIVNA SKRB Stručni skup u Čakovcu: 'Zašto je skrb na kraju života drugačija?'

- Najvažnije je bolesniku otkloniti simptome i patnju te stvoriti uvjete da mirno umre, a njegovoj obitelji pomoći da što bolje zbrine svog člana, da se pripremi za rastanak i da nastavi žalovanje koje započinje puno prije same smrti - ističe Renata Marđetko Bermanec

U Čakovcu će kao i lani u isto vrijeme biti održan Stručno-znanstveni skup o palijativnoj skrbi "Zašto je skrb na kraju života drugačija?". Cilj stručnog skupa je sagledati problematiku koja je vezana za kraj života te definirati načine na koje možemo pomoći bolesnicima i njihovim obiteljima.

Predavači na skupu/voditelji radionica će biti David Oliver i Anke Bohn iz Velike Britanije, Zdenka Pantić i Olivera Kapetanović iz Zagreba, Nataša Dumbović iz Varaždina te Dženana Mulaomerović-Musić, Andreja Bogdan i Renata Marđetko Bermanec iz Međimurja.

- Radioničkim tipom edukacije želimo naglasak staviti na sam kraj života kao jedan važan dio kojim se palijativna skrb bavi. Skrb u zadnjim danima života različita je od skrbi u drugim životnim fazama po tome što je smrt koja se približava očita i više je se ne može „odgađati“. Najvažnije je bolesniku otkloniti simptome i patnju te stvoriti uvjete da mirno umre, a njegovoj obitelji pomoći da što bolje zbrine svog člana, da se pripremi za rastanak i da nastavi žalovanje koje započinje puno prije same smrti - ističe Renata Marđetko Bermanec, predsjednica Udruge „Pomoć neizlječivima“.

Doznajemo kako će teme o kojima će govoriti stručnjaci, a uključit će se i sudionici skupa: Kako prepoznati kraj života, Kako skrb koju pružamo prilagoditi zadnjim danima života, Koji su osjećaji vezani za smrt i umiranje s kojima se suočavaju profesionalci, Koje su potrebe i poteškoće socijalne naravi s kojima se bolesnik i obitelj suočavaju, Kako se mogu ublažiti znakovi nemira koji se javlja u zadnjim danima i drugo…

Skup će biti održan 12. i 13. rujna u Tehničko inovacijski centar u Čakovcu, Ul. bana Josipa Jelačića 22. U oba dana trajat će od 9-12 sati.

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!