KALAMPER, KALAMPER

VIDEO I FOTO Festival krumpira u Belici: Međimurski kalamper je najbolji na svijetu!

Danas se u Međimurju krumpir uzgaja na oko 2500 hektara, od čega više od 40 posto na području općine Belica

Već 19. godinu za redom, Udruga međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira i Općina Belica, organiziraju Festival krumpira kojim se obilježava službeni početak ovogodišnje kampanje vađenja krumpira. Brojni izlagači, OPG-ovi i udruge tom su se prigodom okupili kako bi promovirali brend “međimurskog kalampera”, koji je postao zaštitni znak Belice.

>> Festival krumpira u Belici

Manifestacija je započela kuhanjem jela od krumpira iz kotlića prema receptima starih baka uz glazbeni program Limene glazbe Belica, a KUD Belica otvorio je program izvedbom beličke himne “Kalamper”.

Načelnik općine Belica Zvonimir Taradi, predstavio je repliku spomenika krumpira i kratko rekao.

– Hvala županu Posavcu i stručnim službama Županije koje pomažu našoj Općini, našim ljudima da im bude lakše i bolje. Mi kao općina pomažemo poljoprivredi, naše polje je baza za poljoprivredu i to je naša poslovna zona u koju ulažemo godišnje 200 000 kn te se nadamo da ćemo slijedeće godine imati i još više sredstva – rekao je Taradi.

U Međimurju, naročito na području Belice, krumpir se intenzivnije proizvodi od pedesetih godina prošlog stoljeća. Međimurski proizvođači pratili su i primjenjivali nove tehnologije te se prilagođavali zahtjevima proizvođača pa je krumpir vrlo brzo postao prepoznatljivi simbol međimurske poljoprivrede i hranitelj velikog broja međimurskih obitelji.

Danas se u Međimurju krumpir uzgaja na oko 2500 hektara, od čega više od 40 % na području općine Belica.

– Međimurje ima posebne proizvode i vrijedne ljude koji čuvaju tradiciju, kulturu i intenzivno rade na unaprjeđivanju poljoprivredne proizvodnje, zaštiti i razvoju gospodarskih, socijalnih, kulturnih i ekoloških interesa proizvođača krumpira. Da nema vas ne bi bilo ove manifestacije i brenda krumpira koji je poznat u čitavoj Hrvatskoj i zato smo u suradnji s g. Mesarićem pokrenuli međimursku robnu marku merkantilnog krumpira – rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec koji sa zamjenicom Sandrom Herman tradicionalno podupire spomenutu manifestaciju.

Na navedenim površinama proizvede se oko 60.000 tona krumpira, što je dostatno za oko 70% potreba hrvatskih potrošača, a uzgojem krumpira bavi se sveukupno oko 800 proizvođača. Najznačajniji proizvođači osnovali su Udrugu međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira koja ove godine slavi 20 godina postojanja.

– U suradnji sa stručnim službama, općinom Belica i Međimurskom županijom, Udruga kontinuirano radi na razvijanju i unapređivanju poljoprivredne proizvodnje te zaštiti i unaprjeđenju gospodarskih, socijalnih, kulturnih i ekoloških interesa i ciljeva seljaka – proizvođača merkantilnog krumpira. Hvala svima koja podupiru naš rad – rekao je Damir Mesarić, predsjednik Udruge merkantilnog krumpira.

Mladen Jakopić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore napomenuo je kako je krumpir jedan od ključnih sektora koji je prepoznat i u novom sazivu ministarstva, a u budućem razdoblju  krumpir će se izdvojiti iz povrtlarstva te bi trebao biti 49. sektor u Europskoj uniji i tada će biti više mogućnosti za dodatne poticaje.

Pojedincima, udrugama i poduzećima zaslužnima za promicanje kulture krumpira i Općine Belica dodijeljena su priznanja, a u kulturno umjetničkom dijelu programa nastupili su Tena Horvatić, Bjanka Kolar, Eni Vidović i Stjepan Janković.

Festival krumpira podržala je i saborska zastupnica Bernarda Topolko te župan Varaždinske županije Radimir Čačić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije