Vijesti / Društvo
Društvo
BERAČI U AKCIJI Vrijedni ministranti sa zvonarem ubiru ukusne vilijamovke za vrhunsku 'žganicu'
S.M.

ŽUPA MURSKO SREDIŠĆE

BERAČI U AKCIJI Vrijedni ministranti sa zvonarem ubiru ukusne vilijamovke za vrhunsku 'žganicu'

Krušik ili voćnjak sa preko 150 vilijamovki dao je za svog vođenja župe zasaditi velečasni Kristijan Piskač

Od Velike Gospe pa sve do ovih dana i dolaska novog župnika velečasnog Marijana Horvata u voćnjaku Župe Mursko Središće, odvija se berba krušaka vilijamovki.

Berači, ovog trenutka ministranti, predvođeni zvonarem Krešimirom Levačićem ubiru slasne vilijamovke te ih odmah melju i pospremaju u bačve gdje će kruške dozrijeti i potom biti prerađene u žganicu (rakiju).Krušik ili voćnjak sa preko 150 vilijamovki dao je za svog vođenja župe zasaditi velečasni Kristijan Piskač, a njegovo kasnije održavanje, nakon što je Piskač otišao iz župe, nastavio je dosadašnji župnik velečasni Tomislav Antekolović, uz ogromnu radnu podršku zvonara Krešeimira i Božene Levačić, te članova Župnog vijeća i samih župljana.

Rakija se svake godine podijelila ili darovala prijateljima župe i župnika te se konzumirala prigodom raznih skupova u župnom dvor(išt)u. Berači vjeruju kako će novi župnik nastaviti tradiciju ili običaj svojih prethodnika. Donedavni župnik velečasni Tomislav, često puta je znao reči: 'Bolje da propadne selo nego običaji'!

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Category: 5935

Vezani članci

Reci što misliš!