USPJEŠNI MEĐIMURCI

MLADI I USPJEŠNI Andreja Kudec iz Hodošana strast prema jogi pretvorila u uspješnu karijeru

Što je joga, zašto je tisućljećima dio ljudske civilizacije, a posebno neophodna u današnjem načinu života, najbolje zna Andreja Kudec iz Hodošana, magistra ekonomije koja je svoju veliku ljubav prema jogi pretvorila u uspješan posao.

Osim što je vlasnica i voditeljica čakovečkog joga studija koji nudi i tajlandsku masažu Nilaya Yoga, trenutno radi i kao wellness menadžerica, učiteljica joge i terapeutkinja u Obonjan Island Resortu. Iza nje je impresivno iskustvo u pomaganju ljudima pomoću joge, a sve je započelo sasvim slučajno… 

Na životnom raskrižju

Nakon završetka srednjoškolskog obrazovanja osjećala je da mora upisati studij koji pruža široku lepezu mogućnosti zapošljavanja. 

– Dugo sam se dvoumila između raznih humanističkih znanosti, no zadnji tren sam se odlučila za nešto ‘sigurnije’.  Uvijek sam plesala između nekakve kreativnosti i spiritualnosti s jedne strane, i potrebe za organizacijom i rukovođenjem s druge. Dugo sam živjela u uvjerenju da se moram odlučiti za jednu od te dvije opcije, no sada vidim da ih mogu spojiti u neku svoju kombinaciju – govori nam Andreja. 

Tijekom posljednje godine studija zaposlila se, kao i mnogi drugi studenti, u području telekomunikacija, a na tom je mjestu ostala i nakon stjecanja diplome magistre ekonomije. Iako je napredovala, preuzimala dodatne odgovornosti, te joj je bila pružena mogućnost putovanja i stalnih edukacija, došlo je do zasićenja. 

– Počela sam se pitati kamo sve to vodi i hoće li mi zaista ostatak života tako izgledati. Bilo mi je jasno da se nešto mora mijenjati. Sasvim slučajno krenula sam na satove joge, bez očekivanja da ću tu naći neke odgovore. No paralelno su se događale dvije stvari – interes za moju tadašnju karijeru je padao, a preokupacija jogom postajala sve intenzivnija pa sam upisala školu za učitelja joge.

Tada sam se konačno odlučila baciti u vodu i dati otkaz. Krenula sam učiti o jogi diljem Portugala i Španjolske, a potom se vratila iz Zagreba u Međimurje i krenula u ostvarivanje svog sna – prisjeća se Andreja. 

Ponudila nešto novo u Čakovcu

U Čakovcu je otvorila studio joge Nilaya Yoga, a upravo joj je to i bio najveći izazov dosadašnje karijere. 

– Bila sam relativno svježa učiteljica joge te naviknuta raditi s ljudima koji su već otprije praktikanti i upoznati s nekim temeljnim načelima. Ovdje je sve trebalo krenuti ispočetka, prilagoditi im praksu,  način komunikacije i malo-pomalo upoznavati ih s nekim ustaljenim načinom funkcioniranja studija joge. Neke stvari dočekale su me nespremnu, ali sve je to bila dobra podloga za učenje i napredak – kaže Andreja. 

Upravo u njenom studiju mnogi otkriju svoju ljubav prema jogi koja nudi brojne prednosti za naše tijelo i um te je daleko od jednostavne vježbe kakvom ju nerijetko doživljava šira javnost. 

Kako nam kaže Andreja, već se prvi prvim satima joge postaje svjesniji svoga tijela, postižemo veću kontrolu nad svojim dahom. Dah djeluje kao poveznica između tijela (koristimo tijelo kako bismo disali) te našeg uma. Dahom djelujemo na naš autonomni živčani sustav – dio našeg živčanog sustava koji regulira funkcije kao što su znojenje, lučenje sline, širenje/sužavanje zjenica, tlak, otkucaji srca, probava, metabolizam. Pojednostavljeno, to je dio našeg živčanog sustava koji regulira kad ćemo biti pod stresom, a kad ćemo biti smireni. 

To su funkcije koje u pravilu nisu pod našom kontrolom, no njemu možemo pristupiti pomoću daha i naučiti ga regulirati. Dakle to je tajna poveznica između joge i redukcije stresa. Kad se živčani sustav umiri, umiruju se fluktuacije uma i on postaje čišći. Usporavanje misli otvara nam neki novi mentalni prostor, priliku da biramo kako ćemo reagirati na pojedine situacije u životu. Ta akcija-reakcija se najčešće događaju automatski, određeni podražaji u nama redovito izazivaju određenu reakciju, te za njih krivimo ili vlastiti karakter, ili drugu osobu, situaciju ili nešto treće. 

– To se u jogi zovu samsare – impresije, obrasci ponašanja u koje smo toliko zapleteni da ni ne vidimo van njih. Usporavanjem fluktuacija uma lakše ih vidimo, te samim time dobivamo priliku da iz njih izađemo, da reagiramo drugačije. Situacije u koje nas život dovodi u velikoj mjeri ne možemo birati, ali možemo naučiti regulirati svoje emocije. Ne zvuči baš romantično, ali je tako.

Dakle, pruža nam se mogućnost da izađemo iz svojih ustaljenih obrazaca ponašanja, ali  potrebna je i ogromna doza iskrenosti prema sebi. Kad jednom postanemo svjesni kolika je snaga našeg uma, stvara se i velik osjećaj odgovornosti za svoja djela jer znamo da više ne možemo kriviti nikog drugog, sve smo to mi i situacije u koje se sami dovodimo – navodi Andreja. U svemu tome često im pomaže i tajlandska masaža koju također pruža njezin studio.

Zdravstveno poboljšanje polaznika najveća je nagrada 

Upravo je ta promjena koju vidi u ljudima te njihovo uzimanje života u svoje ruke ono što je motivira i puni je radnim elanom. 

– Pomoći ljudima na taj jedan poseban način, vidjeti kako netko napreduje, kako počinje uvoditi promjene u svoj život osim dolazaka na satove. Kad krenu pričat o tome kako se dobro, smireno i lagano osjećaju nakon jednog odvježbanog sata. Posebno mi je drago vidjeti kako netko dođe s predrasudama o jogi i gledati kako se one ruše, ili kad imaju probleme kojih bi se htjeli riješiti, poput anksioznosti, nesanice, bolova u tijelu, te kad počinju uviđati da im praksa pomaže. Znalo mi se dogoditi da su ljudi za suzama u očima došli na idući sat i rekli kako su se konačno naspavali bez da su ih budili bolovi. To mi uvijek daje ohrabrenje da nešto dobro radim i da trebam nastaviti unatoč preprekama – s punim ponosom kaže Andreja. 

Da bi sve to mogla prenijeti svojim polaznicima, Andreja uvijek kreće od sebe i rada na sebi. Pohađa edukacije diljem Hrvatske i svijeta, a tijekom ljeta radi i kao wellness manager, joga učitelj i terapeut na Obonjan Island Resortu. U svemu tome uvijek dan započinje vlastitom praksom. 

– Jutro jednog jogija počinje osobnom praksom. Najbolje je prakticirati jogu ujutro dok je dan još miran, no bilo koje drugo doba dana će poslužiti svrsi. Nakon toga raspored mi ovisi o rasporedu u studiju, ovisno o tome imama li satove ili masaže. U principu poslijepodneva i večeri provodim u studiju, raniji dio dana koristim za bilo kakvu administraciju, marketing, samoedukaciju i slične aktivnosti. Vikendi su povremeno rezervirani za dodatne radionice ili moju edukaciju kod nekog od mojih učitelja – kaže. 

Svjesna je toga da je istodobna mana i prednost pretvaranja nekog hobija u karijeru ta da se vrijeme za posao i privatno vrijeme često spoje, bez vidljive linije razdvajanja, no naučila je kako uživati u tome punim plućima. Zato i za budućnost ima velike planove. 

– Voljela bih da se studio i dalje razvija, tek sada imam osjećaj da je to sve krenulo i da može samo ići dalje. Naći još nekog učitelja da imamo još bogatiji program. Mislim da je to bitno jer svaki učitelj ima svoj način prenošenja znanja. Mislim da je bitno da praktikanti upoznaju i isprobaju različite učitelje i tako pronađu nekog tko im odgovara. To bi mi ujedno dalo i prostora da se posvetim nekim drugim projektima, a da se studio i dalje održava i razvija – zaključuje Andreja Kudec. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije