Vijesti / Društvo
Društvo
VOLONTIRAJ I TI! U projektima udruge Zora mladi stječu prva volonterska iskustva
Udruga Zora

BUDI DIO PROMJENE

VOLONTIRAJ I TI! U projektima udruge Zora mladi stječu prva volonterska iskustva

Trenutno se u Udruzi provode dva projekta.

Volontiranjem u udruzi Zora mladi ulažu osobno vrijeme, trud, znanje i vještine, pomažu drugim mladima i motiviraju ih da se uključe i postanu aktivni članovi zajednice. Također, volontiranje je odlična prilika za stjecanje iskustva.

Mladi volonteri/ke koji/e se uključuju nisu samo konzumenti sadržaja, već su i stvaratelji/ce programa za sebe i druge te samim time poboljšavaju stanje u lokalnoj zajednici. 

Trenutno se u Udruzi provode dva projekta: 'Mladi kao pokretači društvenih promjena' i 'Šalji dalje'. Projektom 'Mladi kao pokretači društvenih promjena' potiču mlade i informiraju ih, ali i zajedno s njima, partnerima, suradnicima i mladim sudionicima promiču mlade kao aktivno građanstvo te stvaraju uvjete koji će povećati mogućnosti mladima i podići kvalitetu njihovih života.

Projekt 'Šalji dalje' odgovara na potrebe mladih za podizanjem samopouzdanja, razvoja kritičkog mišljenja i vještina nenasilnog rješavanja sukoba kroz edukacije za primjerenu reakciju prilikom pojave vršnjačkog nasilja, odnosno prevenciju istog. 

U oba projekta, udruga Zora potiče mlade da se prijave, volontiraju i da pokreću promjene u svojoj zajednici uz međusobno poštivanje i ravnopravnost. 

Poziv na volontiranje za svaku akciju koju udruga Zora organizira pronađite prije svake akcije na Web i Facebook stranici udruge Zora. Također, ukoliko u nekom trenutku nema otvorenih poziva za volontere, ispunite prijavnicu za volontiranje na ovom linku. Uključi se i volontiraj!  

Evo što su neke od volonterki rekle o vlastitom iskustvu volontiranja u udruzi Zora i zašto su se odlučile uključiti:

Lucija Pokrivač volontira u udruzi Zora već dvije i pol godine.

- U Zori sam počela volontirati kad sam na zelenoj čistki u Čakovcu upoznala tadašnju voditeljicu projekta. Ona me kontaktirala za projekt „Klupice prijateljstva“ u sklopu kojeg smo uređivali klupice u perivoju Zrinski te od tada redovito volontiram u Udruzi. Volontiram jer volontiranjem poboljšavam svoje govorne vještine, stječem nove prijatelje, a i nova iskustva. Zbog volontiranja sam otvorenija osoba te mi je olakšan pristup ljudima. Raznim javnim kampanjama i akcijama u udruzi Zora želimo potaknuti mlade ljude da se priključe i volontiraju ili se aktiviraju u društvu na bilo koji način jer tako pridonose zajednici, a istovremeno grade na sebi - rekla je Lucija Pokrivač.

6e0d4d3592a9167c34a212960a04363b.jpg?v=2

Margareta Culjak volontira u udruzi Zora već 2 godine.

- Počela sam s volontiranjem nakon što sam se pridružila akciji u skloništu za životinje. Nakon toga sam se aktivnije počela uključivati u različite akcije. Cilj je potaknuti što veći broj mladih da krenu s volontiranjem kako bi mijenjali sebe i druge na bolje te na taj način pomogli onima kojima je to najpotrebnije. Svaki čin dobrote uvelike može nekome uljepšati dan te je za to potrebno samo malo truda i vremena. Svaka veća promjena počinje malim koracima, i to našim vlastitim - rekla je Margareta Culjak.

4d00b1aed04b474ac8bc003df420d50d.jpg?v=2

Katja Koraj volontira u udruzi Zora već 2 godine“

- Volontirati sam počela kada sam se s prijateljima prijavila na javnu akciju skupljanja smeća koju je organizirala udruga Zora. Svidjelo mi se činiti nešto dobro pa sam nastavila volontirati u Zori. Volontiranje me ispunjava i veseli. Divno je kada možemo dio svog vremena odvojiti za dobre stvari, pomoći drugima te bar malo uljepšati svijet u kojem živimo - rekla je Katja Koraj.

2c5b8d48297a478b47708fa47d780c6f.jpg?v=2

Udruga Zora je nevladina i neprofitna organizacija civilnog društva predana promociji ljudskih prava i jednakih mogućnosti za sve, razvoju zajednice i poboljšavanju položaja socijalno isključenih skupina. Kroz aktivnu ulogu u zajednici potiče pozitivne društvene promjene koristeći zajedničke vrijednosti kao što su timski rad, profesionalnost i jednake mogućnosti.

- Uloži mali dio svog vremena, volontiraj, stekni nova poznanstva, prijatelje, a samim time pomažeš nekome kome je pomoć potrebna ili poboljšavaš stanje u vlastitoj zajednici. Nemoj čekati, ako nećemo sami, tko će napraviti promjenu na bolje - poručuju organizatori.

Projekt 'Mladi kao pokretači društvenih promjena' provodi Udruga Zora s partnerima Graditeljskom školom Čakovec, Srednjom školom Prelog i Udrugom mladih Efekt.
Projekt financijski podržavaju Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i Grad Čakovec.

Projekt 'Šalji dalje' provodi Udruga Zora kao nositelj s partnerom Centrom za kulturu Čakovec te suradnicima srednjim školama iz Međimurske županije, Udrugom Samoobrana Međimurje i Volonterskim uredom Međimurja.

Financijski ga podržava Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i Međimurska županija.

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!