Vijesti / Društvo
Društvo
PRIZNANJE SVETOM MARTINU NA MURI Martinje postalo nematerijalno kulturno dobro
S. Mesarić

ODLUKA MINISTARSTVA KULTURE

PRIZNANJE SVETOM MARTINU NA MURI Martinje postalo nematerijalno kulturno dobro

Sveti Martin na Muri jedina je općina u Međimurskoj županiji u kojoj ovakav religijsko-kulturni i tradicijski događaj dobiva status kulturnog dobra

U predvečerje najvećeg svetomartinskog turističkog događanja 'Dani turizma 2019. u Svetom Martinu na Muri', Ministarstvo kulture RH dostavilo je Općini Sveti Martin na Muri Rješenje o značenju proslave i obiliježavanja blagdana Svetog Martina biskupa, odnosno, Martinja. To pak znači da je Martinje dobilo status nematerijalnog kulturnog dobra. Ovo je osobito obradovalo načelnika Općine, profesora Dražena Crnčeca.

Raduje ga što je njegova općina jedina u Međimurskoj županiji u kojoj ovakav religijsko-kulturni i tradicijski događaj dobiva status kulturnog dobra. Naime, za razliku od drugih sredina koje njeguju ili gaje 'narodski običaj Martinja', u Svetom Martinu na Muri održava se vjerski običaj u kojem župnik ili drugi svećenik pa i biskup, u vrijeme Martinja, blagoslivlja mlado vino.

Potom 'narodni biškup Martin' obavlja ceremoniju krštenja mošta u vino, što su vrlo dobro i lijepo prepoznali posjetitelji Martinja u Svetom Martinu na Muri i predstavnici Ministarstva. Tako Sveti Martin na Muri postaje kulturni, ali i kultni centar Hrvatske povezan sa svecem kojeg mi Međimurci, osim po svetosti, štujemo i kao zaštitnika dobrog vina i dobrog jela.

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!