Vijesti / Društvo
Društvo
NE PROPUSTITE U noći s utorka na srijedu bit će vidljiva pomrčina Mjeseca
Nel Pavletic/PIXSELL

Pomrčina Mjeseca

NE PROPUSTITE U noći s utorka na srijedu bit će vidljiva pomrčina Mjeseca

U noći s utorka na srijedu iz naših će krajeva biti vidljiva djelomična pomrčina Mjeseca jer će Zemljina sjena prekriti oko 50 posto Mjeseca, izvijestili su u nedjelju iz Hrvatskog astronomskog saveza.

Pomrčina Mjeseca nastaje ulaskom Mjeseca u Zemljinu sjenu, a pritom je Mjesec obasjan crvenom svjetlošću koja se raspršila prolazeći kroz Zemljinu atmosferu.

Potpuna pomrčina Mjeseca pojava je kada cijeli Mjesec uđe u Zemljinu sjenu, dok pojavu kada samo dio Mjesečeva diska uđe u Zemljinu sjenu nazivamo djelomičnom pomrčinom, a ako Mjesec prolazi samo kroz Zemljinu polusjenu, imamo pomrčinu u polusjeni, piše zimo.dnevnik.hr.

Za vrijeme potpune pomrčine Mjesec nikad ne pada u potpunu tamu, već poprima crveno-smeđu nijansu, ističu iz Astronomskog saveza.

Ova pojava nastaje zbog loma svjetlosti u Zemljinoj atmosferi, koja se u ovom slučaju ponaša poput prizme. Zemljina atmosfera najviše raspršuje plavu svjetlost (zbog čega je nebo danju plavo), dok crvena svjetlost koja se ne rasprši potpuno u Zemljinoj atmosferi nastavlja svoj put prema Mjesecu i čini ga crvenim.

Prema podacima o vidljivosti pomrčine, koje je objavio Savez, Mjesec će početi ulaziti u Zemljinu polusjenu u utorak u 20:43, a u 22.01 je početak djelomične pomrčine (Mjesec se počinje crvenjeti). Maksimum pomrčine (Mjesec je crven do oko polovine) bit će u 23:30, a završetak djelomične pomrčine bit će u srijedu u 00:59. Mjesec u potpunosti izlazi iz Zemljine polusjene u srijedu u 02:17, piše  zimo.dnevnik.hr.

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!