Udruga Zora obilježila Međunarodni dan tolerancije

Međunarodni dan tolerancije obilježava se 16. studenog, a u sklopu projekta udruge Zora  “Obilježi moj dan” tog je dana održano predavanje o toleranciji, različitosti i francuskoj kulturi koje je održala volonterka Europske volonterske službe u udruzi Zora Clemence Bell. Kao što je navela kroz predavanje, Clemence smatra kako je važno poznavati i druge kulture jer nam informiranost pomaže da senzibiliziramo sebe i druge o toleranciji i različitosti.

Netolerantnost se najčešće dešava zbog straha od “drugih” ili “različitih” te osvještavanje toga direktno pomaže u smanjivanju diskriminacije i netolerancije. Istaknula je definiciju UNESCO-a, sukladno kojoj  “Tolerancija znači prihvatiti činjenicu da ljudska bića, koja se prirodno razlikuju po izgledu, govoru, ponašanju i vrijednostima, imaju pravo živjeti u miru i biti ono što jesu.”

Tom prilikom govorila je o drugim kulturama odnosno kulturi iz koje dolazi. Francuska je kao država kompleksnija iznutra nego što se čini izvana. Iako je ujedinjena, sastoji se od mnogih različitosti. U Francuskoj se govori sa devet različitih jezika, a službeni je francuski. Tijekom 1950-ih bilo je zabranjeno govoriti dijalektima, već isključivo službenim francuskim jezikom, što je utjecalo na slabo korištenje tih dijalekata danas.

Nakon borbe za pravo na različitost i korištenje lokalnih jezika, danas Francuska vlast promovira korištenje istih, što je svakako pozitivno jer pokazuje da se stupanj tolerancije dignuo na višu ljestvicu. U Francuskoj postoji 27 regija, o čijim kulturnim znamenitostima, gastronomiji i kulturi je Clemence govorila, a neke od njih su: poznati likovi Asterix i Obelix u pokrajini Bretagne, polja lavande iz pokrajine Provence, šampanjac iz pokrajine Champagne te njihov poznati kruh Baguette.

U Francuskoj se vole šaliti da imaju više vrsta sira nego dana u godini. Francuze se često svrstava u stereotip da nose beretke, nose šiljaste brkove, da su obučeni u mornarske majice te da su veliki ljubavnici, a da su žene izrazito modno osviještene. No činjenica je, da beretke nose većinom turisti, te da osobnost svake osobe iz francuske ovisi upravo o tome – njegovoj osobnosti, upravo kao i iz svake osobe iz Hrvatske. 

Naime, ne nose svi Hrvati kravate i nisu svi katoličke vjeroispovijesti. Educirajući se o različitosti stvaramo tolerantnije društvo u zajednici i između ljudi. Zanimljivu prezentaciju s predavanja možete pročitati klikom ovdje. Slijedeći datum koji će Clemence obilježiti u sklopu svog projekta “Mark my day – Obilježi moj dan” koji se provodi u sklopu Europske volonterske službe i podržanog od Europske komisije je 1.12. – Svjetski dan borbe protiv AIDS-a.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije