Vijesti / Društvo
Društvo
BURA OKO AZILANATA U KOTORIBI Načelnik Grgec i župan Posavec traže da država pronađe drugo rješenje
Vjeran Zganec Rogulja/Boris Ščitar/PIXSELL

STAN ZA PRIHVAT AZILANATA

BURA OKO AZILANATA U KOTORIBI Načelnik Grgec i župan Posavec traže da država pronađe drugo rješenje

Vijest da se u Kotoribi oprema stan za azilante očekivano je izazvala brojne reakcije. Načelnik Grgec je ogorčen time što Općinu nitko nije ni obavijestio o ovom planu, a s njim se slaže i župan Posavec

Informacija o tome da će se azilanti smjestiti u jednom državnom stanu na području Kotoribe izazvala je ogorčenje tamošnjeg načelnika Ljubomira Grgeca.

Vezana vijest

Azilanti STANOVI ZA AZILANTE AZILANTI STIŽU U MEĐIMURJE Opremaju se stanovi za prihvat azilanata, jedan od njih u Kotoribi

- Znali smo da država raspolaže stanom u našoj Općini i da ga planira uređivati, jer smo im odobrili lokaciju za skladištenje građevinskog materijala, ali praktički sve do jučer nismo imali informaciju da tamo planiraju smjestiti azilante. Nitko nas nije konzultirao po tom pitanju i protivim se takvom nametanju rješenja bez da se lokalnu samoupravu barem pita što mislimo o tome.

Obratio sam se i Policijskoj upravi međimurskoj, međutim, ni oni mi nisu mogli dati detaljnije obrazloženje, jer za sada ni sami ne znaju kako će se cijeli proces odvijati. Zato očekujem od župana Matije Posavca da zatraži potpunu informaciju od nadležnih i da se zauzme za zaštitu interesa i sigurnosti naše Općine i njenih stanovnika. Kad Mađari objavljuju povijesne karte i posredno iskazuju teritorijalne pretenzije prema Međimurju, tada ni Vlada, ni Ministarstvo vanjskih poslova, ni Županija ne reagiraju, a kad nam treba nametnuti obaveze koje drugi ne žele prihvatiti, tada su Međimurci dobri.

Poznato je s kakvim se problemima suočavamo u našem kraju i neka se država radije posveti njihovom rješavanju, a za azilante nek pronađe prostor u sredinama koje se ne moraju nositi sa situacijama poput naše - rekao nam je načelnik Grgec.

Službene informacije o ovoj situaciji nije dobila niti Međimurska županija. 

- Do sada nas nitko nije službeno kontaktirao, niti informirao po tom pitanju - rekao nam je međimurski župan Matija Posavec. Temeljem upita građana, mi smo se obratili PU međimurskoj, ali ni oni o takvoj mogućnosti nemaju nikakvih spoznaja. S naše strane, mi ćemo poduzeti sve što je moguće kako bi u što kraćem roku dobili sve relevantne informacije.

Razumijem revolt načelnika Grgeca, od kojeg, ipak, očekujem više informacija, jer se na području Općine Kotoriba sigurno ništa nije moglo raditi na uređenju tog stana bez suglasnosti općinske uprave. Dijelim njegovo nezadovoljstvo odnosom prema lokalnoj samoupravi u ovom slučaju jer bi, najblaže rečeno, bilo pristojno da nas se obavijesti kad država nešto radi ili planira u Međimurju. Makar se u ovoj situaciji govori o samo jednom stanu u koji se može smjestiti svega nekoliko ljudi, osobno sam protiv toga jer sam siguran da država ima boljih rješenja.

U protekla dva tjedna obavio sam čitav niz razgovora kako bi se hrvatska javnost bolje upoznala sa situacijama u Međimurju i kako bi povećali sigurnost svih naših građana. Na jednaki način postupit ću i u ovom slučaju, vodeći prije svega računa o interesima Međimurja - rekao nam je župan.

Kako će se razviti ova situacija, ostaje za vidjeti.

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!