Vijesti / Društvo
Društvo
VIDEO I FOTO 35. izdanje smotre hrvatske pučke popijevke iz Međimurja ugostilo više od 220 izvođača
Korina Ban

MEĐIMURSKE POPEVKE

VIDEO I FOTO 35. izdanje smotre hrvatske pučke popijevke iz Međimurja ugostilo više od 220 izvođača

'Iako je ovo već 35. izdanje ‘Međimurske popevke Nedelišće’, prvi je puta da se ovim povodom izvodi kao zaštićeno nematerijalno kulturno dobro upisano na UNESCO reprezentativnu listu, na što smo posebno ponosni'

U subotu, 8. lipnja povodom Dana Općine Nedelišće u svečanom je ozračju održana 35. smotra hrvatske pučke popijevke iz Međimurja pod nazivom 'Međimurske popevke Nedelišće 2019.'

Svojim su prisustvom podršku Smotri dali župan Međimurske županije Matija Posavec, zamjenica župana Sandra Herman, varaždinski župan Radimir Čačić, načelnik Općine Nedelišće Darko Dania, predsjednik Zajednice hrvatskih kulturno-umjetničkih udruga Međimurske županije Dejan Buvač, predsjednica Kulturno-umjetničke udruge Seljačka sloga Nedelišće Mia Srnec i ostali uvaženi gosti.

35. Smotra hrvatske pučke popijevke iz Međimurja Fotogalerija

Okupljenima se u dvorani NGC Aton Nedelišće obratila zamjenica međimurskog župana, koja je podsjetila na značaj međimurske popevke za Međimurje, ali i cijelu Hrvatsku.

- Iako je ovo već 35. izdanje ‘Međimurske popevke Nedelišće’, prvi je puta da se ovim povodom izvodi kao zaštićeno nematerijalno kulturno dobro upisano na UNESCO reprezentativnu listu, na što smo posebno ponosni. Međimurska popevka dio je identiteta nas Međimuraca i čitavog Međimurja, rekla je Sandra Herman, koja je potom zahvalila svim kulturnim amaterima koji se posvećuju međimurskoj popijevci te je prenose na mlađe generacije.

Pred velikim brojem posjetitelja program Smotre otvorio je ovogodišnji gost, operni pjevač i glazbenik Đani Stipaničev s popijevkom ‘Međimurje, kak si lepo zeleno’, nakon čega je uslijedilo predstavljanje mješovitih pjevačkih skupina. 

Prema riječima organizatora, od 1971. godine kada je održana 1. smotra Međimurske popevke do danas, za Smotru je bilo prijavljeno više od 2.600 popijevki, a izvedeno ih je više od 8.500. Za ovogodišnje izdanje prijavljene su 92 popijevke koje su prethodno izvedene na Predsmotrama u Donjem Kraljevcu, Štrigovi i Sumartonu u Republici Mađarskoj te na Dječjoj smotri Međimurske popevke u Svetom Martinu na Muri.

Stručna komisija u sastavu Stjepan Hranjec, Dragica Šimunković, Branimir Magdalenić i Miroslav Novak za ovu je smotru izabrala 23 popijevke, koje je izvelo više od 220 izvođača iz cijelog Međimurja, Varaždina, Slovenije, a pridružili su se i pomurski Hrvati iz Mađarske. Cjelokupni program susreta vodio je Miljenko Ovčar, a svim je skupinama po završetku nastupa dodijeljena zahvalnica za sudjelovanje.

Atmosferu 35. izdanja smotre hrvatske pučke popijevke iz Međimurja ‘Međimurska popevka Nedelišće 2019.’ možete pogledati u videu i fotogaleriji.

Najnovije

Reci što misliš!


Vezani članci