USPJEŠNI MEĐIMURCI

MAJA SABOLIĆ – fizioterapeutkinja, edukatorica i doula koja je nezamjenjiva svim majkama

Ime Maje Sabolić iz Čakovca u posljednje se vrijeme sve više viđa kada je riječ o doulingu, odnosno pružanju podrške i pomoći budućim majkama, kako prije tako i nakon poroda. Uz to, predaje i u Srednjoj školi Čakovec

Maja je usto stručna prvostupnica fizioterapije koja predaje stručne predmete u Srednjoj školi Čakovec, a svojim radom u SANA-i pruža podršku i brigu za održavanje zdravlja mame i bebe, buduće majke priprema za porod, a u ulozi fizioterapeutkinje provjerava trbušnu muskulaturu, zdjelični pojas i snaži zdjelično dno rotkinja. 

Oduvijek znala da želi pomagati ljudima

Kada je došlo vrijeme o odlučivanju o tome kojim smjerom želi krenuti nakon osnovne škole, Maja se odlučila za upis Srednje medicinske škole u Varaždinu, a tijekom pohađanja drugog razreda i odrađivanja stručne prakse znala je čemu se želi posvetiti. Nakon što je odradila godinu dana stažiranja, odlučila je upisati studij. 

– Upisala sam stručni studij fizioterapije na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, što sam smatrala prirodnim nastavkom svog usavršavanja. Tada sam radila i u sportskim udrugama te volontirala u PK Forci i PK Vidra, gdje i danas povremeno radim kao Halliwick instruktor. Naprosto sam još u osnovnoj školi sam znala da želim raditi s ljudima u potrebi i unapređenju njihovog zdravlja – prisjeća se Maja. 

Ne krije da je na putu nakon završetka formalnog obrazovanja bilo niz prepreka, turbulentnih emocija, predanosti i neispavanosti, ali jednako tako i stvaranja doživotnih prijatelja, uživanja u izvrsnim, smirenim i mudrim ženama koje nesebično dijele znanje. 

Upravo su žene postale njezine saveznice u stvaranju novog, dodatnog smjera karijere. Naime, Maja je tijekom svoje prve trudnoće naišla na članak o doulama – ženama koje budućim majkam u trudnoći, tijekom poroda i babinja pružaju nemedicinsku podršku i pratnju na porodu. Potom se i sama zainteresirala za to kako postati jedna od njih. 

– Dvije godine nakon poroda odlučila sam završiti obuku Dona International Birth Doula (Certificated Newborn Mothers Postpartum Professional), kao i obuku za prenatalnu edukatoricu, što mi je proširilo horizonte i shvaćanje fiziologije žene, poroda i razdoblje nakon poroda. Obuka je bila poprilično emocionalno intenzivna. Ja koja sam došla iz medicinskog sustava i rada samo u patologiji bila sam zadivljena našom fiziologijom i time koliko porod može biti predivno iskustvo za ženu, dijete i partnera. Sjećam se da sam na obuci i plakala i smijala se. Nešto kasnije odlučila sam certificirati se u području postpartuma – govori nam Maja o svojoj odluci. 

Doula pomaže ženama u prihvaćanju svega što nosi majčinstvo

Kako dalje pojašnjava, ženi je mnogo lakše prebroditi hormonalnu neravnotežu i lavinu različitih emocija uz drugu ženu koja je razumije i potiče u osluškivanju svoje intuicije, a upravo je to i cilj doule. 

– Majčinstvo nije požrtvovnost već je neizmjerna prirodna snaga koju samo žena može iskusiti uz adekvatnu pripremu. Mi smo dobre vile poroda i čuvarice mentalnog zdravlja žene, a time i cijele obitelji. Pružamo emocionalnu podršku, znanstveno istražene informacije, praktičnu podršku te smo neizostavni dio tima određene obitelji – ističe Maja. 

Zato je odlučila pokrenuti  i vlastite radionice u SANA-i. Tako danas vodi radionicu o pravilnom postupanju s novorođenčetom, zajedničkom spavanju i dobrobiti nošenja, kao i radionicu naziva Dodir povezuje. Ondje mame usvajaju osnovne tehnike masaže za bebe, na taj način uspostavljaju bolju povezanost sa svojom bebom, kontakt oči u oči, grade strpljivost, osluškuju svoju intuiciju, prepoznaju neverbalni govor svoje bebe.

Tako stimuliraju psihoneuroimunološki sustav, te znaju umiriti svoju bebu.
Jednom tjedno u poliklinici Adarti u Varaždinu i hotelu Castellum u Čakovcu također održava grupe podrške za mame i bebe te ih uvodi u razvojne igre s bebom.

– Program traje sat vremena; prvo mame govore o svojim problemima i nedoumicama, nakon toga nastavljamo sa senzomzotoričkom stimulacijom i učenjem baby handlinga. Grupe se slažu prema motoričkoj dobi djeteta. Mame imaju sigurno okruženje i društvo, a bebe provode svoje vrijeme u svrsishodnoj igri – govori Maja. 

No u početku se itekako morala nositi s predrasudama prema novoj fazi svog posla.

– Bila je prisutna skeptičnost i nerazumijevanje okoline prema doulingu kao nečem novom i nepotrebnom. U meni se istovremeno javljala nelagoda, ali i strast i želja za obznanjivanjem koliko takva vrsta podrške izuzetno mnogo znači za ženino unapređenje zdravlja. Javno se premalo govori o preveniranju mentalnog zdravlja žena – itekako je dobro primijetila. 

Međutim, unatoč tim preprekama, danas više ne bi mijenjala posao koji radi. Svaka žena s kojom surađuje dodatno je motivira, a posebno je veseli kada prepoznaju svoj problem te su spremne raditi na poboljšanju svojih životnih navika. 

– Svakodnevno sam na liniji s njima. Žene se javljaju u trudnoći najčešće koje imaju neke tegobe s lokomotornim sustavom te im pružam manualni tretman i radimo korekciju njihove posture,  te nakon poroda u slučajevima ako im se javi bol u kralježnici ili zdjeličnom pojasu. 

Osviještena žena je budućnost 

Osim toga, u svoj raspored, iako je još na porodiljinom dopustu s drugim djetetom, ukomponirala je i spomenute radionice, a od jeseni se vraća i svojoj ulozi nastavnice u Srednjoj školi Čakovec. 

U svemu tome motivaciju pronalazi u smijehu, radosti i znatiželji svoje djece, spoznaji da pomaže drugim majkama, ali i činjenici što pomaže obrazovanju budućih fizioterapeuta. No pronalazi i vrijeme za sebe i čitanje ili vježbe joge, a veseli je i budućnost koja je pred njome. 

– Želim nastaviti raditi u dobrom radnom okruženju, dalje se usavršavati u području reproduktivnog zdravlja, trudnoće, poroda i razdoblju nakon poroda, a koji se temelji na neuroznanosti, neurosenzomotornoj integraciji te u području podučavanja. Sljedeću godinu čeka me novi projekt u  obuci B-doula. Želja mi je da se svaka žena zauzme za svoja prava, živi u odgovornosti i stvori svoje malo “selo” podrške. Zajednica žudi za osviještenom ženom – zaključuje Maja Sabolić. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije