Kreće cijepljenje protiv uobičajene sezonske gripe

Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije je preuzeo cjepivo protiv sezonske gripe od ukupno 14 000 doza te će se cjepivo odmah distribuirati izabranim liječnicima. Cijepljenje protiv sezonske gripe u našoj županiji počinje u srijedu, 14. studenog 2012. godine kada i službeno započinje ovogodišnja kampanja cijepljenja protiv sezonske gripe u Hrvatskoj, te se kao i do sada, sve zainteresirane osobe mogu cijepiti primarno kod svog izabranog liječnika, te u Djelatnosti za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije.

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje je ove godine osigurao cjepivo protiv gripe od proizvođača: Sanofi Pasteur S.A., zaštićenog imena Vaxigrip i Vaxigrip ped. Cjepivo sadrži sojeve preporučene od strane Svjetske zdravstvene organizacije i Europske agencije za lijekove: A/California/7/2009(H1N1), A/Victoria /361/2011(H3N2), B/Hubei-Wujiagang/158/.

Sukladno Naputku HZJZ-a i HZZO-a cjepivo je prvenstveno namijenjeno osiguranim osobama HZZO-a:

– starijim od 65 godina neovisno o zdravstvenom stanju
– svim osobama koje imaju kronične bolesti (srca, pluća, bubrega, jetre, metaboličke…)
– svim osobama koje zbog zdravstvenog stanja imaju povećani rizik od komplikacija gripe (kronični srčani, plućni, bubrežni bolesnici, dijabetičari, transplantirani, osobe s patološkom pretilošću, trudnice itd.)
– zdravstvenim djelatnicima i osobama koje skrbe o bolesnicima.

Za gore navedene osobe cijepljenje protiv gripe je besplatno. U programu obvezne imunizacije, seroprofilakse i kemoprofilakse za posebne skupine stanovništva i pojedince pod povećanim rizikom za 2012. godinu uključeno je i cjepivo protiv gripe za djecu s kroničnim bolestima (Vaxigrip paediatric – 1 doza cjepiva 0.25 ml) koje je također besplatno.
Preporuka je da se te prioritetne kategorije pučanstva što prije i u što većem obuhvatu procijepe.

Ostalo pučanstvo koje se želi preventivno zaštititi od gripe, moći će se cijepiti i to po cijeni od 50,00 kuna za jednu dozu, ali tek nakon nekoliko dana od početka akcije cijepljenja kako bi se prvenstveno mogle zaštiti prioritetne kategorije stanovništva.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije