Hrvatski kuharski kup u sezoni 2012./2013. čini pet natjecanja. Prvo kolo Zlatna dunja bilo je krajem listopada u Kutini. Drugo kolo bit će Zlatni grozd Međimurja 7. i 8. studenog u hotelu Park u Čakovcu.
Zadane teme su hladno – riječna riba i povrće, toplo – svinjski but, vino i proso te desert – kesten i bijela čokolada. Iduća tri kola bit će u Zadru, Vinkovcima i Zagrebu.
Hrvatski kuharski kup utemeljen je 2005. godine kao festival u cjelinu povezanih 5 kulinarskih natjecanja koja se na razne zadane teme održavaju diljem Hrvatske. Osim svekolike afirmacije kuhara i struke te cjelokupnog hrvatskog kulinarstva i hrvatskih proizvoda, cilj mu je prezentacija, razvoj i izgradnja prepoznatljive hrvatske kulinarske ponude.
Posebna je pak zadaća ovih natjecanja kreativan i konkretan doprinos oblikovanju kulinarske prepoznatljivosti lokalne sredine, a time i unapređenje sadržajnosti i atraktivnosti njene cjelokupne turističke ponude.