Na zagrebačkom Mirogoju pokopan Joža Horvat

Tjedan dana nakon smrti Jože Horvata (98), književnika i moreplovca, Međimurca i Kotoripčana, na zagrebačkom groblju Mirogoj pokopani su njegovi posmrtni ostaci. Pokopan je u obiteljsku grobnicu uz sinove Marka i Miću. Svemu tome je prethodila ceremonija oproštaja na oproštajnom trgu pred mrtvačnicom gdje se je okupilo mnoštvo Jožinih rođaka, prijatelja, znanca, štovatelja njegovih djela…

Među tim mnoštvom bili su čelni ljudi Međimurske županije, župan Ivan Perhoč, njegov zamjenik Matija Posavec, predsjednik Skupštine međimurske županije Petar Novački, te predstavnice Ureda za prosvjetu kulturu i šport Sonja Tošić-Grlač i Blaženka Novak, prenosimo s web stranice Općine Kotoriba.

Bili su tu i Jožini Kotoripačani, njih 50-tak, predvođenih općinskim načelnikom Ljubomirom Grgecom. Poseban dekor pogrebnoj ceremoniji dali su članovi KUD-a “Kotoriba” u narodnim nošnjama koji su predvodili pogrebnu povorku. Toga trenutka nad tužno mnoštvo spustila se je jaka kiša, kao da je i nebo zaplakalo za odlaskom ovog velikana. I dok je kiša neumorno padala Mirko Švenda-Žiga pjevao je Jožinu najdražu pjesmu “Mura, Mura globoka si reka ti…”

Tužna povorka pod kišobranima zaputila se do obiteljske grobnice. Iza lijesa svoga dragog Jože gordo je koračala njegova supruga Renata (95) koja mu je bila vjerna pratiteljica od upoznavanja u partizanima pa do posljednjeg posmrtnog uzdaha. Po pokopu, u crkvi “Krista kralja” na Mirogoju održana je misa zadušnica za Jožu koju je služio međimurski sin dr. Juraj Kolarić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije