Križovec, jedino selo s trgom posvećenom prirodi

– Postali smo županijska ustanova za zaštitu prirode s najvrednijom nekretninom u Hrvatskoj – zadovoljan je Siniša Golub, ravnatelj Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Međimurske županije.

Ta ustanova otvorila je novouređeni Centar za posjetitelje u obnovljenoj 200 godina staroj vlastelinskoj kuriji u selu Križovcu. Završna faza radova odvijala se od veljače ove godine, a u obnovu 700 kvadrata uloženo je oko 1,8 milijuna kuna koje je osiguralo Ministarstvo zaštite okoliša i prirode uz pomoć kredita Svjetske banke. Kuriju ili “staru školu”, kako se još nazivala, koja je prije obnove vrijedila oko 100.000 eura, Javna ustanova dobila od Grada Mursko Središće, a u pomoć je sa 300.000 kuna uskočila i Međimurska županija.

– Križovec je malo selo, jedno od stotinu takvih u Međimurju, no jedino u Hrvatskoj ima trg posvećen prirodi, Trg međimurske prirode – ističe S. Golub.

Kurija je posljednju društvenu ulogu imala prije tridesetak godina, kada je u njoj bio smješten područni odjel OŠ Mursko Središće. U kompleksu je uređena i “Nadzornička postaja Križovec” smještena u lugarnici izrađenoj od drvenih trupaca, a Centar za posjetitelje otvoren je 22. travnja 2008. godine.

Preostaje još opremanje 350 četvornih metara objekta, za što je potrebno oko pola milijuna kuna. Ravnatelj Golub kaže da će Centar za posjetitelje biti samoodrživ jer će zarađivati novac od prodaje ulaznica. U planu je u dogledno vrijeme i zapošljavanje dvoje do troje stručnjaka.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije