MEĐIMURSKA VINSKA CESTA

FOTO Po međimurskim bregima: To su otvoreni ‘zlatni podrumi’ jer vina su zlatna

Kakva uživancija u međimurskom vinu i međimurskim predivnim bregima

U petak, prvog dana Otvorenih podruma na Međimurskoj vinskoj cesti, bio je novi blagdan vina u svibnju, te bi se šikalo, kako kaže Đuro Bel, predsjednik Zrinske garde, svibanj proglasiti mjesecom vina jer sve lijepo što nam se dogodilo u proteklih skoro 5 mjeseci zbilo se s i među vinima.

>> Urbanovo 2019. – Dani otvorenih podruma po međimurskim bregima

Ono što su Cmrečnjakovi priredili na Mađerkinom bregu, do sada smo mogli vidjeti u nekim reportažama stranim televizijskim ili sanjati nakon lijepog dana. Ambijent sam je po sebi bajkovit, a onda su Cmrečnjakovi postavili stolove, izložili najbolja hrvatska vina i potpalili roštilje i peke. Savršenstvo okruženja, okusa i mirisa.

Tata i deda Rajko samo je mogao gledati kako to Marko i Petra stvaraju novu priđu na bregu gdje raste tisa stara preko 700 godina, pod kojom ili pod kojom su mnogi prekršili 6. zapovijed Gospodinovu. Bijaše to naša prva postaja i evo Štampara. A tu pučanstvo, uglavnom mlado traži i vapi za pjenušcem i želje im bijahu udovoljeni, a zarumenjeli obrazi rekoše sve o vinu predsjednika Hortus Croatiae.

Nova vrhunska vinarija je i ona obitelji Preiner, a tu je sauvignon koji priča o svojem nastanku na vrhovima Banfija i dalje prema hrvatskom neprežaljnom i svetom Razkrižju. Gazda Darko natoči pušipel za kojim cijela hrvatska žudi, a Pušipel!…. Horvatovi su se pripremal za današnji Dan otvorenih podruma, ali nismo mogli ‘mimo’ i osvježili se rizlingom  rajnskim, kojeg je malo okusio i Čeh Martin. Vino tako pitko i tako božanstveno.

I onda Vinarija Solum. Bazen među vinogradima i čašica Solum ružice i jedna Solum cabernet sauvignona, e pa sada budi bistar i vozi dalje po Međiurskoj vinskoj cesti. Hvala Bogu, nigdje dobre policije. Brojimo. Imamo još Turkove, Munđarove-Palašekove i Agromeđimurje-Podrum Štrigova.

Evo nas kod Turkovih, gdje Engleskinjama već bride obrazi, a ruke traže muškarčev objem. Josip mlađi lijep poput Apolona, odmah nam ponudi zweigelt suho vino s 11% alkohola za kojim su Austrijanke i Engleskinje poludjele, a Kerner je došao kao šlag na Amen, jer dalje nismo išli. Ostali smo uz Turkova vina, specijalitete što ih spremiše maestro Joža bukovski, sestrice Veronika i Anđelka, do kasno u noć, sve dok je profesor Magdalenić imao snage prebirati po klavijaturama od Bacha, preko Radeka Brodarca i Škore do Thompsona i Hrvoja Hegedušića.

Danas od 13 sati započinje 2. dan od sata Otvorenih zlatnih podruma i u koji god krenete doživjet ćete, rekli bi neki naši susjedi ‘vesolje’ i ‘vasionu’. U zdravlje i živjeli!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije