Vijesti / Društvo
Društvo
KOLUMNA Zašto?
eMedjimurje.hr

KOLUMNA ANTUNA KOVAČEVIĆA

KOLUMNA Zašto?

Što je previše ni s kruhom nije dobro, pa tako i onih „67 je previše“!

 Proljeće je, znamo, najljepše godišnje doba; budi se priroda, cvijeće i voćke procvjetaju, sve ozeleni, ljudi dišu punim plućima osim, nažalost, alergičara i astmatičara.

Već poodavno društvenu letargiju ubit ćemo skorim izborima za EU parlament, a budu li sindikalci imali sreće, ujesen bismo mogli na referendum o onih „67...“.

Iako nam se legalni resursi aktivnosti nude kao na pladnju mi godinama hiberniramo i poput žmirkajućih tuljana izvaljenih na stjenovitoj obali gledamo kako nas barabe nemilice deru.

Ako je vjerovati teorijama zavjera, za svaki lijek pronašli su i bolest, a mi, klimavci, za naš 'hripavac' ni 'sirup' ne umijemo umiksati.

Hripamo, a ne iskašljavamo. Nezdrava nam društvena sluz razara organizam i nemilice nas guši.

Kašlje posvuda; u pravosuđu, potkupljiva birokracija nas truje poput otrovnog bršljana, a s plagiranjem i plagijatima, kao novom disciplinom, mogli bismo na olimpijadu... Nema toga što se u Hrvatskoj ne plagira... Skoro, pa legalno. A ako nije legalno, to braća legaliziraju.

Plagiraju se doktorske disertacije, krivotvore se diploma, a ministarstva i državne ustanove vrve krivotvorenim diplomama. No, nitko od razotkrivenih ne vraća lovu zarađenu prijevarom.

I, mi, na to čkomimo. Ma, bravo! Za nas, ne za plagijatore. Ovako disciplinirani ni ne pomišljamo na javni neposluh, na protest i iskazivanje nezadovoljstva stanjem u društvu.

Neki dan, jedan od ministara kaže: „ušteda od milijardu i pol  kuna... i nije neka ušteda!“

Ma, boga ti, pa daj tu milijardu i pol kuna za skupe lijekove, daj ih za liječenje djece u inozemstvu...

Vožnje bez valjane vozačke dozvole, pa i neodgovornih dužnosnika se ne sankcioniraju, vožnja pod utjecajem alkohola nekog 'uglednika' se zataškava...

Imovinske kartice neki dužnosnici 'ne umiju' ispravno ispuniti... Pa, majku mu staru, kako se uopće dokopao visokog položaja, a ne umije ispuniti obrazac imovinske kartice. A, tek, kakav vokabular u komunikaciji s medijima rabe – to treba čuti.

Plagiranjima, izgleda, nitko ne može stati na kraj. Djecu nam uče lažni učitelji, lažni profesori... Kao kad poplavi rijeka, puno kvarnog se nakupilo u Lijepoj našoj.

Majke ti, pa plagijatoru ni ime ne smiješ spomenuti, jer 'uglednik' će te tužiti za uvredu časti. Ispada da su lopovluk i prijevara, aktivnosti, zakonom zaštićene .

Nagrabusiš kao i onaj 'zvizdač' iz doba Ljudevita Gaja zbog prijave nepodopštine koju je Gaj učinio - i sud mu je zato odrapio kaznu.

Za ovakvo društvo, kao što je danas, pred 48 proljeća ondašnji „Proljećari“ se zasigurno nisu pobunili. A koju i kakvu su cijenu platili - znamo.

Međutim, ove, 2019. „miris 'ojra'“ je privukao nešto drukčije 'proljećare' pa se kandidiraju za EU parlament.

I dok se društvo zabavlja oko EU izbora, ispod pozornosti društvenog radara, prolazi vijest da pojedini katolički svećenici u tišini sakristije „9 godišnjake ispituju o bludnosti, jer moraju odgovoriti; diraju li bez potrebe svoje i tuđe spolne organe“ (Slobodna Dalmacija, 11.5,2019.).

 24sata su 9.5.2019 u 22:37 objavila: Don J. R. je objavio listu u kojoj prije ispovijedi, među inim pitanjima, stoji i pitanje: „Koliko puta ste imali oralni seks u braku?“

Pa, nazdravlje gospodo u haljama!

Naši možebitni budući europarlamentarci, svi odreda obećavaju; odlučni su se izboriti za ravnopravni status R. Hrvatske s ostalim članicama, borit će se za konačnu ravnopravnost hrvatskog jezika, za slobodu medija, za pravedniju vlast, jer dosadašnje naše vlasti baš se i nisu iskazale u demokratskom poimanju društvu.

Sve i svašta nude samo da se dokopaju Bruxellesa i briselskih 'ojra'. Jedan se nudi za ministra pravosuđa i policije, a premijerski položaj i posao premijera, kaže, obavljat će kao volonter!

A, jedan drugi gospodin, s više informacija, nezadovoljan stanjem u društvu (valjda zna što govori), kaže; „Sve dosad napravljeno treba 'potaracati' i napraviti novu državu“.Drugim riječima: „Hrvatsku treba resetirati!“  (N1 Info – 6.4.2019 u 15:57h)

Rekao bih¸ prije će se R. Hrvatsku „resletirati“ nego „resetirati“.

Majku mu, pa zašto nam toliko vremena treba da shvatimo tko kroji politiku i koliko dugo ćemo još biti taoci neslavne nam prošlosti?

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Category: 5935

Reci što misliš!