Vijesti / Društvo
Društvo
SVI STE POZVANI Kod igrališta u Orehovici 'Orehijada - festival oreha i sega ka kcoj ide'
Arhiva/eMedjimurje,hr

OREHIJADA

SVI STE POZVANI Kod igrališta u Orehovici 'Orehijada - festival oreha i sega ka kcoj ide'

Očekuje vas bogat program i degustacija pića i jela od oraha. Za zabavu će biti zadužen Mirko Švenda-Žiga

U subotu ,18. svibnja 2019. kod igrališta NK Croatia u Orehovici održat će se 6. 'Orehijada – festival oreha i sega ka kcoj ide'.

'Orehijada' je zajednički projekt Kulturno umjetničkog društva 'Fijolica' i Općine Orehovica koji je započeo 2014. godine. Svrha projekta je okupiti gospodarstvenike, OPG-ove, udruge i pojedince s područja općine kako bi se prezentirali na jednom mjestu i uspostavili nove suradnje. Već je prva „Orehijada“ prepoznata van područja općine.

Sudjelovali su OPG-ovi s područja županije, kao i kulturno-umjetnička društva iz cijele države i susjednih zemalja. Bogat program je osmišljen na način da zadovolji potrebe svakog posjetitelja. Od prezentacije proizvoda gospodarstvenika i OPG-ova, preko prodajnih izložbi radova udruga do kulturno-umjetničkog programa koji je već prve godine postao međunarodni susret folklornih društava.

Već je prva „Orehijada“ okupila nekoliko stotina posjetitelja, na zadovoljstvo organizatora i izlagača. Svake godine na „Orehijadu“ sudjeluje veći broj izlagača i više od tisuću posjetitelja. Kvaliteta manifestacije prepoznata je na lokalnoj i regionalnoj razini, čemu svjedoči njezino uvrštavanje u službeni program obilježavanja Dana županije u prve tri godine održavanja i uvrštavanje na turističku kartu Međimurja.

Od 2017. godine „Orehijada“ se održava u sklopu obilježavanja Dana općine Orehovica kako bi se na taj način doprinijelo prepoznatljivosti općine Orehovica u regiji. Ove godine po prvi put posebna ponuda „Pečenje vola na ražnju“.

U sklopu manifestacije održat će se sljedeće aktivnosti:
- prezentacija i izbor najboljeg orehovca (autohtono piće od oraha), najboljeg i najljepšeg kolača i najdebljeg oraha,
- prezentacija proizvoda lokalnih proizvođača (sir, bučino ulje, rakija, sirevi, med, vino, proizvodi od keramike i drva),
prezentacija namještaja i predmeta od drva oraha
- predstavljanje udruga koje se bave izradom ručnih radova (prodajne izložbe)
- izložba starih fotografija, prikupljanje starih recepata i narodnih običaja, 
- kulturno-umjetnički program – Međunarodni susret folklornih društava (Kulturno-umjetničko društvo „Fijolica“, dječja folklorna sekcija; Kulturno-umjetničko društvo Tančec, Jalševen Nartski, Rugvica; Ženska vokalna skupina „Sveti Marko“, Selnica; Hrvatsko kulturno društvo „Pomurje“, Lendava; Zlatna Korita; Kulturno-umjetničko društvo „Elizabeta“, Jalžabet;  Kulturno-umjetničko društvo Belica: Društvo izvornog folklora Koprivnički Ivanec)
- zabava s živom glazbom pod šatorom – Mirko Švenda-Žiga.

Hodogram aktivnosti:
14.00 – 17.30 – prodajna izložba proizvoda i ručnih radova OPG-ova, udruga i pojedinaca
17.30 – mimohod izvođača u pratnji Zrinske garde, limene glazbe KUD-a „Sloga“, Karlovec Ludbreški, mažoretkinja Kotoribe i DVD Orehovica, Podbrest i Vularija
18.00 – Međunarodni susret folklornih društava
19.30 – Druženje i zabava (Mirko Švenda-Žiga).
Unaprijed Vam se zahvaljujemo na potpori u promociji naše manifestacije. Ukoliko trebate više informacija, stojimo Vam na raspolaganju.

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Category: 5935

Vezani članci

Reci što misliš!