ZA NORMALAN (SU)ŽIVOT U PRIBISLAVCU

VIŠNJA IVAČIĆ ‘Podržavamo mirni prosvjed, a pozvat ćemo i druge općine da se uključe’

Ispred Općine Pribislavec, moj zamjenik i ja, u potpunosti podržavamo mirni prosvjed, koji je iniciran od strane stanovnika Ulice Ante Starčevića koja se naslanja na romsko naselje u našem mjestu - kaže načelnica

Nakon što su Tin Hrgović i Alen Pancer u svojim objavama na Facebooku iznijeli vlastite stavove o ponašanju Roma u Međimurju i pozvali na prosvjed za bolji i normalniji život, što je prenio i portal dnevno.hr, o toj se inicijativi uvelike raspravlja na društvenim mrežama.

– Mi mještani i žitelji Međimurja želimo samo ‘Normalan život’ koji nam institucije ove države u 21. stoljeću moraju omogućiti. Ovo je apel svim institucijama koje u zadnjih 20 godina nisu radile ništa ili su radile jako malo u našoj županiji. Sami smo dopustili sav taj teror jer smo čekali da se to samo od sebe riješi. Šutjeli smo i odobravali. Smatram da svatko ima pravo na svom dvorištu popiti kavu bez ‘srpskih cajki’, bez mirisa plastike, bez krađa, bez divljanja po bolnicama, kafićima, na cesti itd…

Sve to smo mi u zadnjih 20 godina svakodnevno doživljavali, pogotovo mi koji živimo u blizini njihovih naselja. Puno toga se stavljalo pod tepih zbog politike i nekih zakona koji se pod hitno moraju mijenjati. Mene ne zanimaju ‘njihovi predizborni poeni’, samo želim da krenu na djela. Uz pomoć svih vas jedino možemo sami sebi omogućiti sve nabrojeno. Šutjet se više ne smije, jer radi se o budućnosti svih nas. Međimurje su pretvorili u Teksas, a najmirniji grad u RH – u najnesigurniji.

A sve to radi nam naša draga ‘ugrožena’ manjina koji sebe naziva Romima. Riječ Rom znači čovjek, a oni su sve samo ne ljudi. Čast poštenim i radnim pripadnicima manjine koji su se uspjeli socijalizirati i integrirati među naše pitomo stanovništvo. Nadam se da ćete nas i vi podržati u tom najavljenom prosvjedu za neki bolji i normalniji život na koji svi imamo pravo u 21. stoljeću u civiliziranoj EU. I još jednom – šutjeti znači odobravati. Sve što tražimo samo je ‘normalan život’”, kaže se u jednoj od objava i istovremeno navodi da je međimurska policija dala zeleno svjetlo za održavanje mirnog prosvjeda na Trgu Republike u Čakovcu.

Tragom tih informacija obratili smo se načelnici Općine Pribislavec Višnji Ivačić, koja je upućena u ovu inicijativu i daje joj podršku.

– Ispred Općine Pribislavec, moj zamjenik i ja, u potpunosti podržavamo mirni prosvjed, koji je iniciran od strane stanovnika Ulice Ante Starčevića koja se naslanja na romsko naselje u našem mjestu. Za nekoliko dana opširnije ćemo iznijeti razloge zbog kojih mirni prosvjed smatramo nužnim i način na koji će biti proveden. U tijeku su i razgovori s drugim općinama koje dijele slične probleme i nadam se da će nam se i oni priključiti, rekla nam je Ivačić.

Javni prosvjedi u Međimurju dosad nisu bili pretjerano brojni i uspješni. Zbog toga je posebno zanimljivo kakva će biti sudbina ovog. Hoće li ostati na razini virtualne podrške na društvenim mrežama ili će se poslati jasna i glasna poruka o problemu o kojem svi govore, ali najčešće iza zatvorenih vrata. Zanimljivo je u ovoj prepisci da je jednom od autora njegov stranački kolega iz Zagreba poručio da ne treba optuživati cijelu zajednicu zbog ponašanja pojedinaca. Taj smo stav od romskih predstavnika ovdje u Međimurju čuli nebrojeno puta.

Teoretski, uistinu je tako, ali praktična iskustva navode nas da postavimo tri pitanja. Ukoliko se radi o pojedincima, zbog čega statistički podaci govore da 70 posto kriminaliteta otpada na romsku zajednicu? Kako to da institucije države nisu u stanju riješiti problem svega nekoliko izgrednika, ima li ih doista tako malo? I ono što je ključno, ako je stvarno u pitanju šačica problematičnih ljudi kako to da ih romska zajednica, koja u Međimurju broji više od 10 tisuća pripadnika, sama ne može dovesti u red?

Međusobni odnosi i povjerenje uspješnije bi se gradilo kada bi netko otvoreno odgovorio na ova pitanja. Dotada, teško je očekivati da će se naći zajednički jezik što samo vodi prema bujanju prosvjeda i s jedne i s druge strane.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije