Mališani iz vrtića Vrapčić obilježili Dane kruha

Svake jeseni mališani u Dječjem  vrtiću Vrapčić obilježavaju Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. I ove godine na tu temu provedeno je niz aktivnosti. Prateći interese djece odlučili su dogovoriti posjet pekara u vrtić sa vlasnicom “Pekare Čakovec” koja je rado prihvatila prijedlog.

Došao je i taj četvrtak, 11. listopada kada je u vrtić stigao pekar i djeci pokazao vještinu izrade različitih vrsta peciva. Djeca nisu bila samo pasivni gledatelji već i ona prionula na posao. Svako dijete donijelo je potrebne sastojke za izradu kruha i podijeljeni u timove s velikim uzbuđenjem počeli su mijesiti tijesta koja su se slijedom dječje mašte pretvarala u različite oblike: pletenice, klipiće, mini kruščiće, kolačiće u obliku srca, životinja, cvijeća… 

Dječjoj kreativnosti nije bilo kraja. U izradi slasnih zalogaja pomagale su im odgojiteljice, pekar i brdo različitih pomagala: valjčići, posudice, kalupići i plastični nožići. Najteže im je palo čekanje da se tijesto digne i ispeče. Pun pladanj pečenih peciva u tren je bio prazan. Nema djeteta koje ne obožava toplu, ukusnu, mirisnu, hrskavu koricu.

Nekoliko dana kasnije djeca su u pratnji svojih odgojiteljica Ivane Krajačić i Melite Pergar posjetila pekaru “Čakovec” u Šenkovcu. Cilj ovog posjeta bio je omogućiti djeci da dožive i upoznaju proces nastajanja kruha. Ljubazni djelatnici “Vrapčićima” su pokazali kako radi veliki mikser za tijesto, kako se radi pizza te kako i gdje se peče kruh i pecivo. Djeca su vrlo pozorno slušala i upijala svaku rečenicu te s mnogo zanimanja i radoznalosti promatrala kako rade pekarski strojevi i peći.

Nakon radnog dijela, nije izostalo ni čašćenje friškim, toplim kroasanima i sokovima. Veliku pletenicu i puno klipića, koje su djeca izradila uz pomoć pekara , ponijeli su u vrtić kako bi je podijelili s ostalim prijateljima. Kruh je simbol života, obitelji, dobrote, ljubavi, kruh je blagodat veselja, bez kruha nema života, a jesti kruh s nekim znači biti mu prijatelj. Vrapčići su upravo obilježavanjem Dana kruha to i naučili.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije