Vijesti / Društvo
Društvo
FOTO Održana manifestacija 'Kralju za rođendan' povodom 128. godišnjice rođenja Ladislava Kralja Međimurca
Međimurska županija

Dani Međimurske županije

FOTO Održana manifestacija 'Kralju za rođendan' povodom 128. godišnjice rođenja Ladislava Kralja Međimurca

U Kraljevom vrtu održana je likovna radionica pod vodstvom multimedijalnog umjetnika i akademskog slikara Bojana Miljančića

Ladislav Kralj Međimurec najpoznatiji je međimurski slikar 20. stoljeća, koji je ušao u anale začetaka modernog hrvatskog slikarstva. Povodom 128. godišnjice Kraljeva rođenja Muzej Međimurja Čakovec pripremio je bogat program u njegovoj rodnoj kući koju od 1979. održava kao Memorijalnu zbirku, a u sklopu koje je skriven i građanski vrt kao idealan prostor za brojne manifestacije na otvorenom.

Održana manifestacija 'Kralju za rođendan' povodom 128. godišnjice rođenja Ladislava Kralja Međimurca Fotogalerija

Upravo u Kraljevom vrtu održana je likovna radionica pod vodstvom multimedijalnog umjetnika i akademskog slikara Bojana Miljančića, s ciljem kvalitetne edukacije djece i mladih na polju umjetničkog crtanja i slikanja. To je najbolji mogući način obilježavanja rođendana vrsnog međimurskog umjetnika, kaže Miljančić, koji je istaknuo kako je tema slobodna jer upravo su takvi radovi naposljetku i najzanimljiviji.

Sudionici radionice zavirili su i u galeriju Ladislava Kralja Međimurca, nakon čega je u njihovom radu bio vidljiv koloristički utjecaj jednog od najpoznatijih međimurskih slikara.

Ravnateljica Muzeja Međimurja Maša Hrustek Sobočan ističe kako je Kraljev rođendan najbolja prilika za promociju njegove rodne kuće, ali i vrta koji je biser kakav se rijetko viđa u gradskim sredinama. 

- Mi muzealci nastojimo ga održavati na način kako je on izgledao u drugoj polovici 20. stoljeća, a nekoliko puta godišnje ovdje održavamo muzejske manifestacije, od kojih je prva upravo Kraljev rođendan - naglasila je ravnateljica Muzeja te dodala kako su posebnost Kraljeva vrta stare sorte voćaka koje održava poznata međimurska biodinamičarka Bernarda Orehovec.

Tijekom cijelog dana sve do 18 sati trajao je Dan otvorenih vrata Memorijalne zbirke Ladislava Kralja Međimurca za vrijeme kojeg su posjetitelji besplatno mogli razgledati zbirku i vrt, a od 18 sati mogli su uživati i u dosad neviđenoj umjetničkoj intervenciji u Kraljevu vrtu – plesnoj točki Artem Nocturno. Skupina Master plesnog studija Vivona izvela je koreografiju Tajane Vidović, koja je nastojala povezati Kraljevu umjetnost i ples.

Bogat su program osmislili djelatnici Muzeja Međimurja Čakovec, čime su se pridružili obilježavanju Dana Međimurske županije.

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Category: 5935

Reci što misliš!