od 22. do 30. travnja

DANI ŽUPANIJE Očekuje nas sadržajan program, od glazbenih gostiju stižu Klapa Trogir i Nenad Vetma

Raznovrstan program Dana Međimurske županije obuhvaća više od 20 događaja u devet dana

U Maloj vijećnici Međimurske županije predstavljen je program Dana Međimurske županije 2019. koji započinje 22. travnja i traje do 30. travnja 2019. Manifestaciju su na današnjoj konferenciji za medije najavili zamjenici župana Sandra Herman i Josip Grivec te pročelnica Upravnog odjela za poslove župana Vesna Haluga.

Pročelnica Upravnog odjela za poslove župana Vesna Haluga navela je da se bliže za Županiju najznačajniji dani u godini te je u skladu s time pripremljen sadržajan program kojime se nastojalo obuhvatiti kulturna, sportska, znanstvena, ali i zabavna događanja namijenjena svim dobnim skupinama stanovnika Međimurja.

Zamjenica župana Sandra Herman ovom je prilikom zahvalila svima koji su se uključili u organizaciju – gradovima, općinama, osnovnim i srednjim školama, kulturnim ustanovama, predstavnicima udruga, opg-ova, umirovljenicima te brojnim drugim akterima.

Dani Međimurske županije započinju sportskom manifestacijom BIMEP – Biciklom međimurskim putovima

– Dane Međimurske županije započinjemo na Uskrsni ponedjeljak, sportskom manifestacijom BIMEP koja će ove godine po prvi puta biti održana na ovaj datum. Izdvojila bih programe za naše najmlađe, od izložbe tradicijskih igračaka u Muzeju Međimurja do radionica za vrtićarce i osnovnoškolce u Kraljevom vrtu.

Moram spomenuti projekt “Florijan i ja” u Dekanovcu, ali i susret mladih umjetnika na “Ruži Međimurskoj”. Ove smo godine naglasak stavili na tradiciju i međimursku popevku kojom se, s obzirom na to da se nalazi na reprezentativnoj listi UNESCO-ve zaštićene nematerijalne kulturne baštine, posebno ponosimo.

Za naše stanovnike pripremili smo i određene poklone, a to su koncerti “Pjesmom kroz život” Andree i Gorana Šafarića te “Najljepša obiteljska priča” Žige, dok će dašak Dalmacije u Međimurje donijeti Klapa Trogir i Nenad Vetma. U Prelogu se tradicionalno održava Sajam cvijeća, a spomenut ću i Čakovečki polumaraton, Dan lovnog kulinarstva u jezeru Starog grada, tradicionalnu manifestaciju “Kaj Međimurci delaju dok nikaj ne delaju”, večer uz poeziju Matice umirovljenika te promociju knjige pokojnog Josipa Črepa“, dio brojnih događanja navela je zamjenica župana Sandra Herman.

Spomendan pogibije Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana

Petar Zrinski i Fran Krsto Frankopan, boreći se za samostalnost Hrvatske, pogubljeni su 30. travnja 1671. u Bečkom Novigradu. Taj se datum obilježava kao Dan Međimurske županije, a Hrvatski ga je sabor 2011. godine proglasio Spomendanom. Spomendan će 30. travnja u Zagrebu tradicionalno biti obilježen mimohodom povijesnih postrojbi te prijavkom Zrinske grade Čakovec predsjedniku Hrvatskog sabora ispred Zagrebačke katedrale, nakon čega će biti služena sveta misa.

Zamjenik župana Josip Grivec najavio je program obilježavanja Spomendana pogibije Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana u Bečkom Novigradu. “Tradicionalno ćemo u Bečkom Novigradu položiti vijence na groblju, ali i kod spomen ploče na mjestu pogubljenja hrvatskih velikana. Svi znamo koji je značaj cijele obitelji Zrinski za naš kraj. Kao primjer borbe za slobodu sasvim sigurno su bili inspiracija i našim braniteljima”.

Raznovrstan program Dana Međimurske županije obuhvaća više od 20 događaja u devet dana, a središnji događaj bit će Svečana sjednica Skupštine Međimurske županije prigodom koje će biti uručena i najprestižnija županijska priznanja Nagrade Zrinski te Povelje župana Međimurske županije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije