MEĐIMURSKA VINA

USKRSNI STOL Marko Cmrečnjak, ponajbolji hrvatski vinar, predlaže vino za blagdanski stol

- Na svečani stol za objed na Uskrs predlažem naš Pušipel classic berbe 2018. tipični pušipel, takav kakav bi trebao svaki biti. Citronaste arome, osvježujući i pitak s 12 posto alkohola, kaže Marko Cmrečnjak, ponajbolji hrvatski vinar iz Vinogradarstva i podrumarstva Cmrečnjak u Svetom Urbanu.

Uskrs je u mnogčemu potpuno različit blagdan od Božića, ali jedan i drugi blagdan imaju zajedništvo u svečanom blagdanskom stolu, jer hrana je temelj ljudskog života koji zatim ispunava i svoja religijska zavjetovanja i nasljednosti. Blagdanski stol okuplja obitelj, rodbinu, prijatelje, susjede, znance i mimoiduće. A i sam Isus Krist za kojeg i zbog kojeg znamo Uskrs kakav živimo preko 2000 tisuća godina, svoje učenike okupljao je za stolom.

Za stolom je blagovao i Posljednju večeru te tako stolu dao značaj okupljanja i u dobru i u zlu. Uskrs je blagadan dobra. Blagdan pobjede i stoga su naši davni i nedavni preci za taj dan na stol stavljali najbolje što su imali. Vino je uvijek imalo svoje uzvišeno mjesto na stolu, najčešće pred licem gazde kuće, ali nekada nije bilo takve palete vina kao što je to danas i kada je gotovo svakom čovjeku ili obitelji moguće barem o Uskrsu nabaviti flašu ili butelju kvalitetnog i vrhunskog vina.

Koje ili kakvo vino staviti na stol za ovogodišnji Uskrs koji je u nedjelju 21. travnja, pitamo Marka Cmrečnjaka ponajboljeg hrvatskog vinara iz Svetog Urbana.

– Ako me pitate vino iz našeg podruma, onda bez zadrške i razmišljanja kažem ili predlažem Pušipel classic 2018. vino božanstvenih karakteristika ili obilježja, obilježja tipična za Pušipel, Pušipel kakav treba biti, kakav je zamišljen u trenutku njegovog početka i kakvog danas ima šest-sedam međimurskih vinara. Vino je suho, citronaste arome, osvježujuće i pitko sa za ovu sortu fantastičnih 12 posto alkohola. Poslužuje se uz baš sva međimurska tradicionalna jela, tako da se ne može ‘fulati’ te je užitak zajamčen, kaže Marko, siguran u ono što vjeruje.

Nađe li se na vašem stolu janjetina ili teletina, Marko predlaže Rizlig rajnski ili Pinot crni. Ako pak ste ljubitelj piletine i puretine i svih morski plodova tu su Sauvignon i Muškat žuti. Za aperitiv uzmite, Marko predlaže, njihove pjenušce Polaris od pušipela ili stridon od Pinota crnog (rose), dok uz ili s desertom idu predikatni Pušipeli koji su uz bok do sada nenadmašnim iz graševine.

Zapravo, koje god Cmrečnjakovo vino postavite na blagdanski stol nećete pogriješiti, a ovo su samo kvalitetne preporuke vrsnog vinara i poznavatelja svih vina, koji slijedećih dana u francuski Bordeaux, najvinskiji grad na svijetu šalje 1000 boca pušipela, upravo ovakvog kakvog predlaže za stol na Usksr, blagdan nad svim blagdanima. A, stol blagdanski se i po vinu cijeni!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije