Zrinska garda Čakovec potpisala Povelju s Murakeresturčanima

Na svečanosti promocije novih pripadnika Zrinskih kadeta, održanoj 29. rujna 2012. u Murakereszturu u Republici Mađarskoj, potpisana je Povelja o suradnji i prijateljstvu Zrinske garde Čakovec, Zrinskih kadeta Murakeresztur i Hrvatske samouprave Murakeresztur.

Na temelju zadaća, ciljeva i aktivnosti, utvrđenih odredbama Statuta, Povelju su potpisali predsjednik Zrinske garde Čakovec Alojzije Sobočanec, dipl. oec., predsjednik Zrinskih kadeta Murakeresztur Karolyi Kovago i predsjednica Hrvatske samouprave Murakeresztur Anica Kovač Kovago.

Poveljom o suradnji i prijateljstvu utvrđeno je, između ostalog kako Zrinska garda Čakovec, Zrinski kadeti Murakeresztur i Hrvatska samouprava Murakeresztur izražavaju namjeru da, njegujući partnersku suradnju i prijateljstvo, podupiru zajedničke aktivnosti u cilju očuvanja i promocije povijesne, kulturne i vojničke ostavštine obitelji Zrinski.

Također se navodi da će Zrinska garda Čakovec, Zrinski kadeti Murakeresztur i Hrvatska samouprava Murakeresztur svojom suradnjom pridonositi očuvanju kulta slavne hrvatske obitelji Zrinski kako bi njezino duhovno i materijalno naslijeđe upoznalo što više poštovatelja povijesti i korijena slobode hrvatskoga naroda.

Mnogobrojni ljetni nastupi Zrinske garde Čakovec

Uz održavanje smjene straže subotama, pripadnici Zrinske garde imali su tijekom ljeta u kolovozu i rujnu čak 25 nastupa. Među njima izdvajamo nastup za čakovečko Porcijunkulovo kada su gardisti sudjelovali u procesiji i središnjem misnom slavlju proslave Gospe od Anđela. Zatim su sudjelovali u rock operi ‘Zrinyi 1566’ koja je održana u Kolozsvaru u Rumunjskoj, a potom i u Sigetu.

Također su bili i u Tucholi u Poljskoj na skupštini i smotri Europskog saveza povijesnih postrojbi, te u mađarskom Zakanyu na Kulturološkim susretima Zrinskih. U Čakovcu su sudjelovali u emisiji Hrvatske televizije “Boje turizma”, bili su na smotri povijesnih postrojbi u Varaždinu u okviru ‘Špancirfesta’, a zatim na proslavama Dana Općine Šenkovec, Dana Grada Krapine i Dana Varaždinske županije.

Kao suorganizator Zrinska garda aktivno je sudjelovala na obilježavanju pogibije Nikole Zrinskog Sigetskog u Šenkovcu, kao i Sigetske bitke u Sigetu. Po prvi put gardisti su sredinom rujna bili na proslavi Dana Hrvatske ratne mornarice u Podgori. Tu su i nastupi povodom Dana oslobođenja Međimurja od JNA, zatim u Prelogu za Barokne večeri, u Zrinskom Topolovcu na Danima Zrinskih, te u Donjem Kraljevcu gdje su uzveličali otvorenje speedway utrke za Grand prix.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije