SIMPOZIJ U ČAKOVCU

FOTO U Čakovcu održan prvi Simpozij istraživačkih radova ‘Izazovi istraživanja u sestrinstvu’

Tina Kresonja, Milena Škvorc i Ivana Sklepić su uz Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek okupile medicinske sestre i tehničare studente preddiplomskih i diplomskih studija Sestrinstvo te medicinske sestre i tehničare zdravstvenih ustanova

U subotu, 30. ožujka 2019. u Dvorani Scheier, u Čakovcu održao se 1. Simpozij istraživačkih radova u sestrinstvu s međunarodnim sudjelovanjem “Izazovi istraživanja u sestrinstvu”. Incijatorice ideje, mag. med. techn.

Tina Kresonja, Milena Škvorc i Ivana Sklepić su uz Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek okupile medicinske sestre i tehničare studente preddiplomskih i diplomskih studija Sestrinstvo te medicinske sestre i tehničare zdravstvenih ustanova na području Međimurske županije, ali i šire. 

Iznimna im je čast bila ugostiti mag. zdrav. njege Metku Lipič Baligač, pomoćnicu ravnatelja za područje zdravstvene njege Opće bolnice Murska Sobota koja je prenijela svoja iskustva iz Republike Slovenije. Uz nju, plenarni predavači bili su docenti Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek: doc.dr.sc. Štefica Mikšić, doc.dr.sc. Robert Lovrić koji su govorili o etici te različitim pristupima istraživačkom radu u sestrinstvu.

Predavači iz Osijeka, Požege, Siska, Zagreba, Pregrade, Krapinskih Toplica, Krapine, Zaboka, Varaždina i domaćina Čakovca su se odazvali u velikom broju. Istraživanja predavača obuhvaćala su sva područja djelovanja sestrinske profesije poput zbrinjavanja dišnog puta u izvanbolničkim uvjetima, suicidalnosti u studentskoj populaciji, procjene učestalost ozljeda oštrim predmetima, zdravstvene pismenost adolescenata, tjelesne aktivnosti osoba oboljelih od šećerne bolesti tip 1 i tip 2, kvalitete života bolesnika u stacionarnoj palijativnoj skrbi…

Organizacijski odbor, mag. med. techn. Kresonja, Škvorc i Sklepić ističu kako je ovo prvi simpozij na kojem su se prezentirali isključivo istraživački radovi, a to je standard kojem se teži u sestrinstvu u Republici Hrvatskoj. Teme istraživanja su se odnosile na konkretan rad medicinskih sestara u zdravstvenim ustanovama i kolege i kolegice predavači su pokazali da ono što svakodnevno rade promišljaju i istražuju te žele kliničku zdravstvenu njegu temeljiti na dokazima.

U procesu zdravstvene njege bitna je svaka medicinska sestra te pozivaju da u svakodnevnom radu budemo jedni drugima podrška. Svečanosti simpozija doprinjela je i Vokalna skupina Hrvatske komore medicinskih sestara podružnice Međimurske županije.

Pokrovitelji simpozija su Hrvatska komora medicinskih sestara, Hrvatska udruga medicinskih sestara, Međimurska županija, Grad Čakovec, Županijska bolnica Čakovec, Zavod za hitnu medicinu Međimurske županije. – Zahvaljujemo svim predavačima te medicinskim sestrama i tehničarima koji su svojim sudjelovanjem doprinjeli kvaliteti i uspješnosti simpozija – poručuju organizatori.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije