Vijesti / Društvo
Društvo
NEPRAVOMOĆNA PRESUDA Predrag Kočila proglašen krivim i mora platiti novčanu kaznu od 25.000 kuna
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

slučaj KOVAČ VS. KOČILA

NEPRAVOMOĆNA PRESUDA Predrag Kočila proglašen krivim i mora platiti novčanu kaznu od 25.000 kuna

Predrag Kočila je proglašen krivim za kaznena djela uvrede i klevete protiv gradonačelnika Kovač Stjepana i Grada Čakovca. Mora platiti i 7.150 kuna troškova odvjetnika i plus 1.000 kuna sudskih troškova. Evo što nakon presude kažu akteri sudskog procesa...

- U 10 sati sutkinja Općinskog suda u Čakovcu Renata Marciuš pročitala je presudu kojom me je proglasila krivim za kaznena djela uvrede i klevete protiv gradonačelnika Kovač Stjepana i Grada Čakovca, a zbog mojih objava na fb, te mi je odredila jedinstvenu novčanu kaznu od 25.000 kuna plus 7.150 kuna troškova odvjetnika i plus 1.000 kuna sudskih troškova - napisao je Predrag Kočila na svom Facebooku.

Podsjetimo, Kovač je tužio Kočilu za niz uvreda i kleveta jer je na svom Facebook profilu, prema gradonačelnikovom mišljenju, iznosio neistine kao gradski vijećnik upućen u sve projekte i poslovanje grada. Kovač je najavio da će svu novčanu naknadu dobivenu završetkom ovog spora donirati nekoj od čakovečkih humanitarnih udruga.

Neposredno nakon presude oba aktera sudskog procesa upitali smo za komentare.

- Zadovoljan sam presudom, pokazuje da pravna država funkcionira. Pobornik sam slobode govora jer smatram da sve javne osobe, a posebno dužnosnici trebaju biti spremni na kritike često i neopravdane. No, postoji linija gdje počinje vrijeđanje i klevetanje, a presuda je potvrdila da ju je g. Kočila dobrano prešao.

Ovu presudu smatram važnom jer pokazuje da su društvene mreže također javni medij te da svatko treba snositi odgovornost za ono što objavljuje. I na kraju, ova se presuda tiče svih koji su bezrazložno vrijeđani ili klevetani putem društvenih mreža, a ne samo mene - rekao je Stjepan Kovač.

- Zasad nemam komentar na današnju presudu, posebno zbog toga jer nije pravomoćna. Svakako ću se žaliti na ovakvo rješenje suda, jer smatram da ni u jednoj od 10 točaka koje mi se stavljaju na teret nisam učinio ni jedno kazneno djelo klevete ili uvrede. Bude li trebalo ići ću sve do Europskog suda za ljudska prava, zato što se ovakvi presedani kojima se ugrožava sloboda mišljenja i govora u Hrvatskoj ne smiju dozvoliti.

U svojim objavama iznosio sam opće vrijednosne sudove koji se temelje na dostatnoj činjeničnoj osnovi na što imam pravo u okviru svoje slobode izražavanja. Stil i način izražavanja zaštićeni su Ustavom i Europskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i sloboda i zbog toga je neprihvatljivo kažnjavanje načina na koji komentiram određena politička zbivanja i političare kao javne osobe. Još jednom želim naglasiti da se nijedna moja objava nije odnosila na Stjepana Kovača kao privatnu osobu, nego se radilo o političkoj analizi i iznošenju stavova o radu i djelovanju jednog gradonačelnika i saborskog zastupnika.

Što bi, uostalom, rekli moji glasači koji su me izabrali u Gradsko vijeće ne samo zbog sadržaja, nego i radi načina i stila mog političkog djelovanja, da ne komentaram i osvrćem se na rad gradonačelnika i gradske uprave. Zbog svega toga još jednom moram reći kako mislim da se u ovom slučaju radi o pokušaju kršenja zajamčenih prava i slobode govora, kao i pokušaju zastrašivanja glasnog oporbenog vijećnika - rekao nam je Predrag Kočila.

 

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!