MEĐIMURSKA POPEVKA

FOTO Čuvari našeg blaga: Održana Predsmotra međimurske popevke u Donjem Kraljevcu

Međimurska popevka uvrštena je na popis UNESCO-ve liste nematerijalne baštine, što je velika čast, ali i odgovornost

Kulturno-umjetničko društvo Općine Donji Kraljevec bilo je domaćin prve Predsmotre međimurskih popevki u subotu, 23. ožujka 2019. godine održane u sportskoj dvorani OŠ Donji Kraljevec. Predsmotra je uvertira u 35. Smotru međimurskih popevki Nedelišće 2019., a okupljenim ljubiteljima međimurske popevke toplu dobrodošlicu poželio je načelnik Općine Donji Kraljevec Miljenko Horvat.

Predsmotru je otvorila zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman koja je zahvalila svim izvođačima na promociji međimurske popevke i Međimurja. 

– Međimurska popevka uvrštena je na popis UNESCO-ve liste nematerijalne baštine,  što je velika čast, ali i odgovornost. Posebno me veseli što se sve više mladih ponovno uključuje u kulturno-umjetničke aktivnosti, što znači da ćemo našu tradiciju očuvati i prenositi na buduće naraštaje – poručila je.

U programu su nastupili: Kulturno-umjetničko društvo Općine Donji Kraljevec, Laura Kočila uz pratnju Kulturno-umjetničke udruge Selnica, Cecilija Merkač Hudopisk, Kulturno-umjetničko društvo Goričan, Kulturno-umjetničko društvo “Mura” Novakovec, Drago Blažinčić uz pratnju Kulturno-umjetničkog društva Međimurje – Velenje, Kulturno-umjetničko društvo Mačkovec, Pjevački zbor umirovljenika Čakovec, Kulturno umjetnička udruga “Društvo žena Gornji Kraljevec”, Ženska vokalna skupina “Sv. Marko”, Udruga žena Sivica uz pratnju Tamburaša i tamburašica “Dražen Kovač – Draš”, Ženska vokalna skupina “Pučpuljike” Čakovec i Kulturno-umjetnička udruga Zasadbreg. 

– Mnogo se pjesama čulo i mnogo je izvođača nastupilo u proteklih 35 godina od kako održavamo Smotru. Moramo zaštiti međimursku popevku da se nikad ne zaboravi i da se čuva u izvornom, ali i u novijim glazbenim izričajima, kako bi i mladi mogli na druge načine uživati u našoj tradiciji – rekao je predsjednik Zajednice Hrvatskih kulturno-umjetničkih društava Međimurske županije, Dejan Buvač, ujedno i predsjednik Hrvatskog sabora kulture.

Stručno povjerenstvo činili su prof. emeritus dr.sc. Stjepan Hranjec, Branimir Magdalenić, prof., Dragica Karolina Šimunković, prof. i Miroslav Novak, prof. 
Druga predsmotra bit će održana iduće subote, 30. ožujka u Štrigovi, a treća i posljednja predsmotra bit će održana u Murakeresturu u Mađarskoj u subotu, 6. ožujka, nakon čega će biti odlučeno koji izvođači će nastupiti na 35. Smotri međimurskih popevki u Nedelišću 6. lipnja 2019. godine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije