TURISTIČKA PONUDA

TURIZAM Donje Međimurje više neće biti neiskorišteni turistički biser najsjevernije hrvatske županije

Želja je da se brojni turistički sadržaji i prirodne ljepote donjeg dijela Međimurja rasplamsaju

Krajnje je vrijeme da se ozbiljno krene u razvoj turističke ponude donjeg Međimurja – suglasni su čelnici donjomeđimurskih općina i grada Preloga. S tim ciljem su se na prostoru Sportsko rekreacijske zone Prelog sastali gradonačelnik grada Preloga Ljubomir Kolarek, načelnica općine Sveta Marija Đurđica Slamek, načelnik općine Donji Vidovec Josip Matulin, načelnik općine Kotoriba Ljubomir Grgec te načelnik općine Donja Dubrava Marijan Varga.

Nakon odrađenog radnog sastanka uputili su se u Svetu Mariju gdje ih je dočekala zamjenica župana Sandra Herman. Gradonačelnik grada Preloga Ljubomir Kolarek naglasio je kako je inicijativa krenula od grada Preloga i Turističke zajednice grada Preloga, upravo zbog želje da se brojni turistički sadržaji i prirodne ljepote donjeg dijela Međimurja rasplamsaju.

– Za početak će svaka jedinica lokalne samouprave dati prijedloge i ponudu turističkih sadržaja i napravit ćemo zajednički projekt s ciljem privlačenja što većeg broja turista. Svi turistički potencijali vezani su uz udruge koje međusobno dobro surađuju. Dat ćemo im vjetar u leđa da još lakše djeluju, a suradnju ćemo širiti prema ministarstvima i europskim fondovima – rekao je Kolarek.

Svaka od navedenih općina te grad Prelog imaju svoju turističku specifičnost, a upravo je svetomarska čipka zaštitni znak Svete Marije. No načelnica Đurđica Slamek objašnjava kako unatrag nekoliko godina pokušavaju podići turističku ponudu na veću razinu, a to bi se postiglo projektom “Centar izletničkog turizma uz stari tok rijeke Drave” koji obuhvaća izgradnju caffe bara, vidikovca s odmorištem za bicikliste te vanjsko uređenje prostora. – Imamo još planova za budućnost, a među njima je i park za ekstremne sportove s kampom – zaključila je. 

– Želja nam je da svi zajedno damo obol međimurskom turizmu i da se taj razvoj proširi iz Čakovca i gornjeg Međimurja na naš kraj. Kotoriba ima prvu prugu u Hrvatskoj, kulturne spomenike, stari tok Mure koji želimo revitalizirati i aktivirati ribolovni turizam. Održavamo i manifestaciju “Dani šibe i ribe” koja iz godine u godinu bilježi sve veću posjećenost. Kandidirali smo zgradu stare škole koja će postati kulturni turistički centar, a slavimo i godinu bijele rode. Planiramo povezati Muru i Dravu biciklističkim stazama i nadamo se da će se i to realizirati – nadovezao se načelnik općine Kotoriba Ljubomir Grgec.

– Moja razmišljanja vode tome da potencijale trebamo ostvarivati kroz udruge, čuvare tradicije koji intenzivno surađuju i nadopunjuju se, no još uvijek djeluju na bazi entuzijazma i ljubavi prema Međimurju. Moramo stvoriti turistički proizvod koji naši ljudi mogu naplatiti – to mora biti dostupno, transparentno, kvalitetno, ali i isplativo.” zaključio je načelnik općine Donji Vidovec Josip Matulin, koji se najviše ponosi čuvarima tradicije ispiranja zlata. 

– Mogli bismo napraviti iskorak u iskorištavanju prirodnih resursa rijeke Drave, no treba iskoristiti i sutok Mure u Dravu – to je velik potencijal koji bi nam mogao omogućiti otvaranje novih radnih mjesta. “Priločko jezero” je najveće akumulacijsko jezero u Hrvatskoj, stari tok rijeke Drave nudi prekrasnu prirodu, bogatu životinjskim i biljnim vrstama,a imamo otvoren plovni put prema Osijeku i Dunavu” svoje je gledište iznio i načelnik općine Donja Dubrava Marijan Varga.

– Veseli me što je inicijativa došla s terena, od gradonačelnika Grada Preloga i načelnika donjomeđimurskih općina koji najbolje poznaju svoje potencijale i spremni su ih staviti u funkciju turizma. Dugi niz godina ulagali smo u stvaranje turističke ponude, proizvoda i infrastrukture u gornjem Međimurju, a sada je krajnje vrijeme da započnemo ozbiljno razvijati turističke potencijale donjeg Međimurja – kazala je zamjenica župana Sandra Herman te dodala kako svi potencijali tog kraja moraju biti na dostojan način povezani i prezentirani.

– Sport i rekreacija, kulturna baština, prirodni potencijali uz Dravu i Muru, lokalna enogastronomija, ribolovni i lovni turizam – turistima ćemo ponuditi jedan zajednički, kvalitetan turistički proizvod donjeg Međimurja. Zajedno ćemo zaokružiti priču koja će dobiti snažnu podršku Turističke zajednice Međimurske županije – rekla je.

Donjomeđimurski načelnici već dugo pokušavaju naći način za unaprjeđenje razvoja turizma budući da svaka od tih općina, kao i grad Prelog, uistinu imaju mnogo toga za ponuditi. Nedovoljno iskorišten turistički biser donjeg Međimurja trebao bi postati jedinstveni proizvod koji će turistima biti jednako zanimljiv kao i sadašnji generator razvoja turizma – gornje Međimurje. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije