Čakovcu samo dva, Varaždinu osam ortopeda

– Nazvala sam ortopedsku ambulantu u Županijskoj bolnici u Čakovcu da naručim kćer za pregled, no sestra mi je rekla da je lista čekanja puna do kraja godine i da ne upisuju nove pacijente. U šoku sam – požalila se čitateljica ogorčena na organizaciju zdravstvene skrbi. Je li, pita, rješenje da se ode u privatnu polikliniku gdje će kćer pregledati za dan ili dva, ali i to naplatiti?

Na liste čekanja kod ortopeda u čakovečkoj bolnici žale se brojni građani s uputnicama. Neki od njih doista su otišli k privatnim liječnicima jer nisu željeli čekati tri ili četiri mjeseca, a neki su se naručili u susjednoj bolnici u Varaždinu, gdje se na red čeka kojih tjedan dana, pa i manje. Ravnatelj Županijske bolnice Čakovec Dragutin Kopasić kaže da ne može od svojih ortopeda očekivati da rade po cijele dane.

– Imamo samo dva ortopeda jer Ministarstvo zdravlja nije pristalo na to da oformimo ortopedsku djelatnost s desetak kreveta. Ortopedija tako i dalje radi kao dio kirurgije. Mreža se donosila prije mjesec dana, no naš zahtjev nije uvažen. Nismo dobili ni suglasnost za zapošljavanje specijalizanta, tako da sve pada na leđa dva ortopeda – ističe Kopasić. Tvrdi da liječnici opće prakse često šalju građane u bolnicu iako za to nema potrebe. Uvjeren je da je takvih pacijenata otprilike 50 posto.

– Pritisak na bolničke odjele je ogroman, radimo više od propisanog, a HZZO nam to ne plaća. Na kraju ja moram odgovarati zbog dugova. Zar da iz svojeg džepa plaćam troškove? Neki dan smo ujutro na vađenju krvi imali 770 pacijenata! Liječnici opće prakse očito su prestali sami uzimati uzorke krvi – ogorčen je ravnatelj Kopasić.

Dodaje da je ljetos morao raskinuti ugovor o djelu s jednim uglednim ortopedom koji je u mirovini. Ministarstvo ne dozvoljava sklapanje takvih ugovora s liječnicima, a da je došla inspekcija, kao ravnatelj bi, kaže, morao na Prekršajni sud. Varaždinska bolnica ima čak osam ortopeda pa je očito za pacijente iz Međimurja koji ne žele mjesecima čekati na red najbolje da na ortopedske preglede odlaze u susjedne bolnice u Varaždinu i Koprivnici.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije