U Knjižnici Šenkovec održana novinarska radionica

Za sve one koji su se željeli upoznati s osnovama novinarstva Knjižnica i čitaonica Šenkovec u vremenu od 1. do 5. listopada organizirala je novinarsku radionicu. Voditeljica radionice Magdalena Katić, inače studentica pred završetkom studija novinarstva, strpljivo i detaljno objasnila je značajke novinarskih oblika i novinarskih stilova, etička pravila kojih su se novinari dužni pridržavati u svom radu, pravila izvještavanja o manjinama, djeci i maloljetnicima, pravila fotografiranja, a bilo je riječi i o masovnim medijima te oblicima novih medija.

Istaknuti su kriteriji dobrog pisanja, a prisutni su naučili kako razlikovati vijest od izvještaja i reportaže. Voditeljica je svaku  tematsku cjelinu popratila primjerima iz prakse kako bi prisutnima bilo lakše shvatiti i zapamtiti sve rečeno. Nakon kratkog uvoda i teoretskog djela predavanja, ubrzo su krenule aktivne rasprave te brojna pitanja znatiželjne publike.

Kako se voditeljica već okušala u ulozi novinara objasnila je s čim se sve susreće novinar i kako bi se novinar trebao ponašati u različitim situacijama. Katić je između ostalog naglasila važnost naslova članka koji mora biti jasan, funkcionalan, nedvosmislen i zanimljiv. Navela je primjere dobrih i neprimjerenih naslova članaka.

– U današnje vrijeme publika nije raspoložena za dvosmislene naslove. Čitatelj odmah iz naslova želi saznati o čemu se radi o članku. U naslovu se preporuča upotrijebiti ključnu riječ, izraz ili rečenicu iz teksta, nikako zamjenicu, savjetovala  je voditeljica. Magdalena je govorila i o nepovoljnim uvjetima rada novinara u današnje vrijeme.

–Novinarstvo , nažalost, više nije što je bilo nekad. Danas su hrvatski novinari potplaćeni, uvijek rade pod pritiskom kratkog roka, odgovornosti za točnost, a vrlo bitno za spomenuti je i utjecaj političkih stranaka i političkih interesa na većinu medija. Poslodavci nerijetko napadaju, čak i prijete novinarima te suzbijaju njihovu slobodu izražavanja.

Mnogi novinari svakodnevno se pitaju isplati li se uopće biti novinar u ovakvoj neuređenoj zemlji, no ono što ih potiče je ljubav prema novinarstvu, kazala je voditeljica. Radionici su prisustvovali učenici Srednje škole Prelog u pratnji profesorica Katanec i Ivančok-Varga, a ostalih nekoliko dana nešto stariji mještani Općine Šenkovec.  Iz ustanove najavljuju da će ovakve radionice organizirati i u budućnosti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije