Suradnjom srednjih škola riješen upis ispisanih učenika iz ETŠ-a

Nakon gotovo mjesec dana nastave, kad su se već uhodali, stekli nove prijatelje i dobili prve ocjene, učenici su morali napustiti školu

Osam učenika koji su po nalogu prosvjetne inspekcije morali biti ispisani iz Ekonomske i trgovačke škole (ETŠ) Čakovec jer prilikom upisa za komercijaliste nisu imali dovoljan broj bodova, u utorak su upisani u Gospodarsku školu, Srednju školu Prelog i Srednju školu Čakovec, gdje nastavljaju školovanje. No, po svemu sudeći, uskoro će se ponovno moći vratiti u ETŠ!

Apsurdna situacija rezultat je upisne politike prema kojoj je bodovni prag važan samo tijekom ljetnog i jesenskog upisnog roka, dok tijekom školske godine učenik može dva puta promijeniti školu bez obzira na broj bodova. Važno je samo da škola u koju se želi upisati ima slobodno mjesto i da ga nastavničko vijeće prihvati. Nakon što je prosvjetna inspekcija prošlog tjedna naložila ETŠ-u da ispiše osam učenika, razred komercijalista smanjen je sa 23 na 15, što znači da će biti mjesta za povratak.

– Da, postoji mogućnost da se učenice vrate – potvrdila nam je ravnateljica Dušanka Novak. Inspekcija Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta počela je obilaziti srednje škole nakon slučaja u Kaštel Štafiliću kod Splita, gdje su 42 učenika upisana u zanimanja za koja nisu imala bodovni prag. Ministar Jovanović pokrenuo je smjenu tamošnjeg ravnatelja zbog kršenja zakona i poslao inspekciju po ostalim školama. Ravnateljica Novak tvrdi da škola nije učinila ništa nezakonito.

– Svaka je škola slučaj za sebe. Tijekom upisa učenicima je ponuđeno da se upišu u komercijaliste jer je bilo slobodnih mjesta – objašnjava i potvrđuje da se tako radilo godinama. Nakon gotovo mjesec dana nastave, kad su se već uhodali, stekli nove prijatelje i dobili prve ocjene, učenici su morali napustiti školu i upisati se u druge škole, i to u smjerove u kojima je bilo slobodnih mjesta, od cvjećara i poljoprivrednih tehničara do hotelijersko-turističkih komercijalista. Jedna je djevojka školovanje nastavila kao gimnazijalka. Neke ocjene skupljene tijekom rujna će im se priznati. ETŠ-u je u međuvremenu Ministarstvo odobrilo da krnji razred sa samo 15 komercijalista nastavi raditi. Hoće li se “učenice selice” vratiti u tu školu, vidjet će se idućih mjeseci. (Agencija Vlm)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije