Šenkovčani kroz predavanje saznali sve o volontiranju

Šenkovčani kroz predavanje saznali sve o volontiranju

U petak, 5. listopada u vijećnici Općine Šenkovec održano je predavanje na temu volontiranja koje je predvodila Ana Mikulić, koordinatorica Volonterskog ureda Međimurja. Na predavanju su sudionici dobili korisne informacije o volontiranju, zakonskom okruženju volonterstva u RH, vrijednostima i prednostima  volontiranja.

Također, Mikulić je dala i kratki osvrt na rad Autonomnog centara – ACT i mogućnosti koje mladi volonteri mogu iskoristiti kako bi pomogli drugima i nešto naučili. Sudionici su zatim pokrenuli aktivnu raspravu o volonterskim iskustvima  te pitanjima o uključivanju u volontiranje na području Međimurske županije.

Prisutnima su nakon predavanja bili podijeljeni materijali gdje se može saznati više informacija o volontiranju u sklopu projekta “City volunteers” i u sklopu programa Volonterskog ureda Međimurja- VUM kao i programu aktivnosti Autonomnog centra – ACT za rujan, listopad i studeni.

Zainteresirani za volontiranje bit će dodani u bazu podataka VUM-a čime stječu pravo na volontersku knjižicu i čime će automatski na svoju email adresu primati sve informacije vezane za slobodna volonterska mjesta, volonterske akcije, edukacije o volonterstvu te razne tematske radionice. Registracijom u VUM-u ne postiže se status registriranog  volontera u Međimurskoj županiji, to ne postoji, već je to isključivo deklarativna registracija u Volonterski ured Međimurja, baza sa kojom će se VUM koristiti za statističke podatke u svojem radu.

Sve koji bi željeli volontirati u nekoj od zemalja članica EU,  Ana je uputila da se jave u udrugu Zora koja je  akreditirana za slanje i primanje volontera putem Europske volonterske službe. Europska volonterska služba omogućava sudjelovanje u međunarodnim volonterskim aktivnostima u nekoj od zemalja Europske unije, u trajanju od dva mjeseca do godine dana.

– Volonteru su pokriveni troškovi hrane, smještaja, zdravstvenog osiguranja te putni troškovi. Osigurane su mu pripremna i evaluacijska edukacija kao i tečaj lokalnog jezika, a dobivaju i simboličan džeparac. Da bi bili uključeni u EVS morate biti mlađi od 30 godina- napomenula je između ostalog.

Ana je istaknula i svoj pozitivni primjer volontiranja: – Moj put prema zaposlenju započeo je volontiranjem, a sada sam dobila priliku i raditi u udruzi u kojoj sam volontirala. Volontiranjem sam stekla vještine i znanja koje su mi puno pomogle prilikom zaposlenja, a i kolege sa kojima sada radim su mi tijekom volontiranja postali prijatelji, te sam se zbog toga vrlo brzo navikla na radnu atmosferu i nisam imala “tremu” zbog dolaska na posao.

No, poruka na kraju predavanja je da se u volontiranje ne uključuje radi pronalaska posla, već radi svog osobnog razvoja i radi iskrene pomoći onima kojima je to potrebno. -Mnogim ljudima treba pomoć oko obavljanja svakodnevnih obaveza, mnogim udruga i javnim ustanovama volonteri pomažu pri radu s korisnicima, te mnogi volonteri volontiraju sa životinjama ili prilikom ekoloških akcija jer im je stalo do očuvanja flore i faune.

Volontiranje jača naše veze sa zajednicom u kojoj živimo, pomaže nam sklopiti nova prijateljstva i kontakte s ljudima koji imaju isti pogled na svijet i iste  interese. Volontiranje unapređuje naše komunikacijske i organizacijske vještine, povećava samopouzdanje i samopoštovanje, suzbija depresiju i pomaže nam da fizički ostanemo zdravi.- naglasila je predavačica na kraju skupa.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije