Lovački dvori najbolji međimurski restoran u projektu Gastro patrola

Lovački dvori najbolji međimurski restoran u projektu Gastro patrola

Završio je projekt Međimurskih novina pod pokroviteljstvom Hrvatske turističke zajednice i Turističke zajednice Međimurske županije: “Gastro patrola” – “Bajkoviti okusi Međimurja” koji je što obilaskom restorana, što objavom reportažnih članaka u “Međimurskim novinama”, potrajao više od šest mjeseci.

Bez prethodne najave, “u tajnosti”, patrola je proljetnim mjesecima 2012. godine obišla 12 međimurskih restorana koji su odabrani nasumce, ali po načelu zastupljenosti svih dijelova Međimurja. Bodovanje je obuhvatilo sljedeće restorane: Hotel Park Čakovec, Prepelica Otok, Mamica Pušćine, Auto Stop Čakovec, Toplice Sveti Martin – restoran Vučkovec, Hotel Kralj D. Kraljevec, Terbotz Železna Gora, Lovački dvori Čakovec, Lovac Prelog, Cimper M. Središće, Stari krov D. Kraljevec i Mala hiža Mačkovec.

Nakon što su zbrojeni bodovi, najboljim restoranom 2012. godine u projektu “Gastro patrola” proglašen je restoran “Lovački dvori” Čakovec s osvojenih 428 bodova od mogućih 450. Na drugom mjestu je restoran “Dvorac Terborz” Železna Gora s 404 osvojenih bodova, na trećem mjestu “Mala Hiža” Mačkovec s 399 itd.

Svečanost proglašenja pobjednika priređena je u u utorak 9. listopada u pobjedničkom restoranu Lovački dvori u Gajevoj ulici u Čakovcu, gdje je predsjednik Skupštine Međimurske županije Petar Novački uručio prigodnu plaketu vlasnicima Marijanu i Tatjani Martinjaš. O tome kako je prošao projekt i koji su utisci tom prigodom govorili su u ime žirija Josip Bajsić, ispred TZ Međimurske županije Rudi Grula i glavni urednik Međimurskih novina Dejan Zrna.

Inače, žiri Gatro patrole radio je u sastavu:

Josip Bajsić, stručni učitelj i mentor u Srednjoj školi Prelog, vrsni ugostiteljski djelatnik s preko 30 godina radnog iskustva, profesor koji je osposobio stotine konobara i ugostiteljskih djelatnika te osoba koja je prošla mnoge restorane u hrvatskoj i svijetu.

Vesna Stunković, ugledna profesorica i mentorica u Gospodarskoj školi Čakovec, enologinja i vrhunska poznavateljica vina i vinske kulture.

Stjepan Mesarić, novinar Međimurskih novina, koji dvadesetak godina prati zbivanja u ugostiteljstvu i turizmu, a po mnogima spada u sam vrh poznavatelja međimurskih vina, o kojima je među prvima počeo pisati i predstavljati ih ne samo u našoj županiji, nego i puno šire.

– Projekt je zamišljen na način da ponajbolji međimurski gastro stručnjaci daju ocjenu i nezavisno mišljenje o tome što su “zatekli” u posjećenom restoranu. Osnovni ciljevi koji su nas vodili u ovoj akciji bilo je ukazivanje da se pohvali ono što je dobro, ali i poboljša ono što nije dobro u posjećenim restoranima, da se potakne njihova kompetitivnost u težnji prema što većoj izvrsnosti itd. Sve u nastojanju da se u danima, mjesecima i godinama koje slijede u Međimurju, profilira što više kvalitetnih restorana, da danas – sutra kod naš kraj dolaze gosti i turisti ne samo zbog čisto turističkog posjeta našem kraju, nego baš ciljano, nekom od restorana, pa da ostanu zbog toga još koji dan duže – ističu u Međimurskim novinama.

U ovom projektu nema gubitnika, već samo pobjednika, na čelu s najboljim u ovoj godini prema ocjenama patrole, s nastojanjem stvaranja što šire liste kvalitetnih međimurskih restorana.

– Naravno, naš strogi “žiri” dao je i svoje primjedbe koje je dobio praktički svaki restoran u našem pregledu, ali one su dobronamjerne kako bi u našem kraju imali što veću listu ne samo dobrih, već i odličnih restorana. Bila je to ujedno i naša misao vodilja kad smo pokrenuli projekt u nastojanju da uz pomoć onih kojima je to svakodnevna misija: Hrvatske turističke zajednice i Turističke zajednice Međimurske županije, damo naš konkretan mali doprinos u daljnjem turističkom razvoju našeg kraja. Nadamo se da će restorani koje smo posjetili, ali i svi drugi, pokušati još više poraditi na izvrsnosti, te da će se još više pokrenuti međimurska gastronomska scena. Uostalom, ovaj projekt vjerojatno će imati i svoj nastavak, a “tajna patrola” biti konstantni cilj započetog projekta. To je ujedno i odgovor na pitanje nekih ugostitelja zašto ovom prilikom nismo bili i kod njih – mišljenja su u Međimurskim novinama.

KONAČNI POREDAK:
1. Lovački dvori Čakovec-428, 2. Dvorac Terbotz Železna Gora-404, 3. Mala hiža Mačkovec-400, 4. Mamica Pušćine-394, 5. Auto Stop Čakovec-386, 6. Restoran Vučkovec Toplice Sveti Martin-376, 7. Prepelica Otok-375, 8. Restoran Hotela Park Čakovec-329, 9. Hotel Stari krov Donji Kraljevec-302, 10. Hotel Kralj Donji Kraljevec-299, 11. Restoran Cimper Mursko Središće-278, 12. Kavana Prelog-258 bodova.

BODOVANJE:
Svaki član žirija bodovima od 1 do 10 ocjenjivao je svaki od 15 zadanih kriterija: 1. doček i smještaj gostiju; 2. osoblje-odjeća-obuća; 3. radni prostora; 4. sanitarni čvor; 5. preporuka konobara uz jelovnik; 6. izgled jela; 7. okus jela; 8. način posluživanja; 9. jelovnik (zastupljenost reg. i nac. kuhinje); 10. vinska karta (zastupljenost međimurskih vina); 11. izbor vina u vinskoj karti; POSLUŽIVANJE GLAVNOG JELA: 12. stručnost, 13. diskretnost, 14. ljubaznost i 15. vrijeme.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije