Branimir Vinko iz Mursko Središća treći je na svijetu u “lovu na lisice”

Branimir Vinko (61) iz Murskog Središća treći je na svijetu u lovu na lisice! Nije lovac i ne nosi pušku kad odlazi u šumu. Lov na lisice kolokvijalni je naziv za natjecanje u radiogonometriji, potrazi za radio odašiljačima skrivenima u prirodi. Titulu trećeg najboljeg na svijetu osvojio je na Kopaoniku u Srbiji, gdje je održano 16. svjetsko prvenstvo u amaterskoj radiogonometriji.

U Srbiju je doputovalo 350 natjecatelja iz 31 države, a među njima i sedmeročlana hrvatska reprezentacija. Predstavnici Hrvatske imali su osiguran samo besplatan prijevoz, a smještaj i hranu morali su platiti sami! Ili pronaći sponzore.

– Savez nije baš pri novcu, pa smo sami snosili troškove. Vremena su teška, i da nismo pristali sami platiti troškove, ne bismo otputovali na svjetsko prvenstvo i ostvarili ovaj rezultat – Branimir, koji je u jednoj od kategorija osvojio brončanu medalju, a Hrvatska je ekipno osvojila drugo mjesto, što je najbolji rezultat dosad.

Radio amaterima putovanja pričinjavaju veliki užitak, pa je novac u drugom planu. Nema tu nikakve zarade. Najveća je nagrada posjet državama koje inače nikad ne bi vidjeli.

Branimir se radiogonometrijom aktivno bavi od 1994. godine. Natjecanja koja se organiziraju na kratkovalnom i ultra kratkovalnom području vrlo su zahtjevna i traže fizičke pripreme. Pojednostavljeno, natjecatelji traže skrivene odašiljače, a cilj je pronaći ih u što kraćem vremenskom roku. U rukama drže prijamnik s antenom, kompas i orijentacijsku kartu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije