Najavljene aktivnosti članova Bratovštine Petra Zrinskog

U četvrtak je održan sastanak članova Viteškog savjeta Bratovštine Petra Zrinskog – Časni stol Čakovec, kojemu su nazočili dopredsjednik Marijan Ramušćak, dr. sc. Sarajko Baksa, Vinko Grgić, tajnik Markus Pilić i predsjednik mr. sc. Zlatko Bacinger

Raspravljalo se o dosadašnjim aktivnostima udruge te o budućim projektima. Zaključeno je da se udruga mora aktivnije uključiti u javni život, posebice kulturni, pa u tom smislu treba primiti više novih članova i podijeliti im zaduženja.

Također će se nastaviti s pripremnim aktivnostima oko postavljanja opere “Nikola Šubić Zrinski” 2016. godine u Sigetvaru, u prigodi 450. obljetnica Sigetske bitke. Opernim kućama u Zagrebu, Splitu i Osijeku bit će poslano pismo namjere, a kontaktirat će se Ministarstvo kulture i dogovoriti prijam kod pomoćnika ministra Vladimira Stojsavljevića

Bratovština će pokušati pronaći rješenje za grafičku pripremu i tiskanje brošure o oproštajnom pismu Petra Zrinskog Katarini i prigodnog suvenira na temu tog pisma. Brošura i suvenir prodavat će se na predstavljanjima diljem Hrvatske, a prihod će biti namijenjen uređenju poučne staze u Gvozdanskom.

Bratovština očekuje i prijam kod sisačkog biskupa Vlade Košića kako bi se dogovorila daljnja uloga Bratovštine u obilježavanju bitke za Gvozdansko i obljetnice događaja u Zrinu iz 1943. godine. Bratovština želi aktivnije sudjelovati u izradi scenarija obilježavanja tih događaja.

Članovi Viteškog savjeta donijeli su i odluku o sljedećem predstavljanju knjige te će se u narednom razdoblju dogovoriti predstavljanje knjige Rasizam svjetskih moćnika hrvatskog akademika Josipa Pečarića.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije