Obilježavanje Svjetskog dana mentalnog zdravlja

Svima je dobro znano kako današnji stil života, obilježen sve većim stresovima i ubrzanim tempom u svakodnevici, ostavlja loše tragove na naše zdravlje – kako tjelesno tako i mentalno. Mentalno zdravlje podrazumijeva stanje dobrobiti, pozitivnog osjećanja, smirenosti, zadovoljstva, a usko je povezano s tjelesnim zdravljem, i dio je općeg zdravlja osobe.

Mentalno zdravlje pojedinca je važan izvor kvalitetnog življenja. Mentalni su problemi začuđujuće česti (primjerice depresija), i od njih nitko nije izuzet. Imajući sve to u vidu, Svjetska federacija za mentalno zdravlje je još 1992. godine pokrenula inicijativu obilježavanja Dana mentalnog zdravlja, svake godine 10. listopada, nastojeći potaknuti stručnjake i organizacije na ulaganje u mentalno zdravlje ljudi, i općoj javnosti približiti saznanja o očuvanju mentalnog zdravlja.

Briga o mentalnom zdravlju važna je u svakoj životnoj dobi: u prvim godinama života kroz razvijanje svijesti odraslih osoba o zdravom općem razvoju djece, do pružanja svekolike podrške osobama u trećoj životnoj dobi. Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije, kao ustanova koja djeluje prema unapređenju zdravlja cjelokupne populacije i zagovaranju zdravih načina življenja, između ostalog ciljanim programima promovira aktivnosti očuvanja mentalnog zdravlja. 

Ova je godina – 2012. – Europska godina aktivnog starenja i međugeneracijske solidarnosti. Kako u svijetu ima sve više osoba koje žive dugo, tako uloga starijih ima sve važniji doprinos u razvoju društva. Time postaje sve važnije poznavanje elemenata kvalitetnog starenja. Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije će u okviru Djelatnosti za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti ove godine promicati ideje očuvanja mentalnog zdravlja ljudi strarije životne dobi.

Pod okriljem obilježavanja Svjetskog dana mentalnog zdravlja, u suradnji s Udrugom umirovljenika Međimurske županije i Udrugom umirovljenika Prelog, organizira radionice pod nazivom Mentalno zdravo starenje.

Radionice se održavaju u podružnicama udruga (Prelog, Gardinovec, Mursko Središće, Šenkovec), a sastoje se od interaktivnih aktivnosti vezanih za poticanje optimalnog starenja, sa svrhom pružanja psihološke potpore starijim osobama, poticanja pozitivnih emocija i životnog stava, te sa svrhom uspostave i održavanja kvalitetnih interpersonalnih odnosa.

Sudjelovanje starijih osoba u aktivnostima kojima obogaćuju saznanja i šire svoje perspektive pridonosi njihovom osjećaju zadovoljstva, a time i pozitivnom mentalnom zdravlju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije