Etno igraonica u dječjem vrtiću “Vrapčić” Šenkovec

Već šestu godinu zaredom u dječjem vrtiću “Vrapčić” djeluje etno igraonica pod vodstvom odgojiteljice Ružice Benčić. Cilj igraonice je očuvanje tradicionalne baštine i folklora.

Najnovija aktivnost vezana uz etno igraonicu dogodila se  u utorak, 2. listopada 2012. u 16.30 sati. Mališanima su u goste došle čuvarice narodnog blaga iz Podturna, Cecilija Šimunić i Marija Jambrošić koje su djecu i njihove roditelje podučile izradi cvijeća od krep papira. Krep papir je tradicionalni ukras Međimurja koji se upotrebljavao za ukrašavanje prostorija, svadbenih torti i opreme mladenke te izradu ukrasa na svečanoj narodnoj nošnji.

Djeca su vrlo vrijedno i srcem ispunjenim poštovanjem prema nekadašnjim običajima prionula zadatku. Mnogobrojne cvjetne kreacije i ukrasi koji su nastali vrijednim dječjim rukama sada krase dječje domove i etno kutić u Dječjem vrtiću “Vrapčić”.

– “Na taj smo način htjeli djeci, ali i roditeljima, još više približiti kulturnu baštinu Međimurja” , rekla je Ružica Benčić, voditeljica Etno igraonice. Kako doznajemo djevojčice i dječaci uključeni u etno igraonicu vrlo su aktivni po pitanju nastupa na različitim manifestacijama i kulturnim događajima poput Božićnog sajma u Čakovcu, otvaranja Gospodarske škole u Čakovcu, a često su angažirani i kod obilježavanja prigodnih datuma u Općini Šenkovec i Vrtiću “Vrapčić”.

Dječji vrtić “Vrapčić” posjeduje narodne nošnje za 10-tak parova djece i etno-kutić, kojeg krase sakupljeni predmeti iz vremena mladosti naših djedova i baka. Djeca koriste te predmete svakodnevno u igri te na taj način istražuju i uče kako su nekada živjeli naši stari, kakve su običaje njegovali, upoznaju jezik i narječje našeg kraja.

Od samih početaka svojega postojanja, etno igraonica je organizirala mnoge “etno-izlete” za djecu kao npr. posjet lončaru u Mihovljanu, zbirki Lucije Krnjak u Mačkovcu i etno selu Kumrovec. Djeca iz vrtića okušali su se i u ulozi domaćina  te su ugostila  jednog od najvjernijih čuvara međimurske narodne popevke – Žigu Međimurskoga. Uz sve navedeno bili su i gosti čakovečkog radija.

Etno igraonica će i nadalje nuditi djeci mnoge radosti i veselja na način kako se to nekada radilo, igralo i sl. Ukoliko i Vi želite da Vaše dijete osjeti duh prošlosti i bude dio etno-svijeta, obratite se s povjerenjem u Dječji vrtić “Vrapčić”na adresi J. Bedekovića 11 ili na broj telefona 343-770. Igraonica ima suglasnost Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, a održava u utorak i petak od 16,30 do 17,15 sati.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije