SKUPŠTINA ZRINSKE GARDE ČAKOVEC

ZRINSKA GARDA Najgardist je Orlando Kozjak iz Šenkovca, manđete primili gardisti s najviše nastupa

Inicijativa prema Saboru: Žele da rijeka Mura nađe svoje mjesto u hrvatskoj himni

Udruga ‘Zrinska garda Čakovec’, koja okuplja 164 članova, održala je u petak, 22. veljače 2019., redovnu 20. izvještajnu sjednicu Skupštine Udruge. Okupljene članove pozdravili su dogradonačelnik Čakovca Zoran Vidović, akademik Dragutin Feletar ispred HAZU-a, Krunoslav Gosarić u ime Pu međimurske, zatim tajnik Matice hrvatske Ogranak Čakovec Tomo Blažeka te međimurski župan Matija Posavec.

Nazočni su bili i dr. Stanko Horvat, predsjednik Hrvatskog kulturnog društva u Gradišću te Stjepan Horvat, predsjednik podružnice Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Međimurske županije i predsjednik Izvršnog odbora Zavičajnog društva Međimurje Matija Kikelj.

Na sjednici su usvojena izvješća o radu u 2018. godini i financijskom poslovanju, te izvješće Nadzornog odbora. Od provedenih aktivnosti spomenuto je obilježavanje nadnevaka vezanih uz Zrinske i Frankopane i održavanje dvodnevnog međunarodnog znanstvenog skupa o Šubićima Bribirskim-Čakovečkim Zrinskima, dok je garda imala 152 nastupa u Hrvatskoj i u inozemstvu.

Predstavljajući program rada Udruge za ovu godinu predsjednik Zrinske garde Đuro Bel uz redovne djelatnosti istaknuo je proslavu 100. obljetnice prijenosa posmrtnih ostataka Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana iz Bečkog Novigrada i njihovog ukopa u kriptu Zagrebačke prvostolnice (30. 4. 1919.) za koju bi se prigodu izdao pretisak Spomenice Zrinsko-Frankopanske iz 1919. godine, zatim zbornik radova sa spomenutog znanstvenog skupa, a postavile bi se biste Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana u Bečkom Novigradu.

Također usvojena je odluka za poticaj Hrvatskom saboru za pokretanje postupka izmjene i dopune odgovarajućeg zakona kako bi se umjesto dosadašnjeg u državnu himnu “Lijepa naša domovino” uvrstio stih “Muro, Dravo, Savo teci…” za što je Zrinska garda primila potporu više institucija i ustanova. Uz to, sukladno dogovoru sa Ministarstvom znanosti i obrazovanja osnovat će se institut Zrinskih u Čakovcu, i to kao dio Hrvatskog instituta za povijest.

Na Skupštini je uručena Povelja najgardiste za 2018. godinu Orlandu Kozjaku iz Šenkovca. Ujedno su uručene i manđete sa grbom Zrinske garde gardistima sa najviše nastupa u protekloj godini. Manđete su primili Vanja Štebih (54 nastupa), Orlando Kozjak (45), Kristian Kolarić (45), Marijan Murković (44), Luka Požgaj (42), Dragutin Trstoglavec (42), Davor Bratković (41), Mladen Obadić (40), Hrvoje Goričanec (39), Hrvoje Hranjec (39) i Kristian Požgaj (33 nastupa).

Dozapovjednicima povijesne postrojbe u ovoj su godini imenovani Mladen Obadić, Goran Perčić, Hrvoje Goričanec, Nenad Štrek i Kristian Požgaj koji će pomagati zapovjedniku Davoru Bratkoviću u godini već ispunjenu brojnim nastupima, među kojima uskoro i u Frankfurtu na poziv tamošnjih Međimuraca.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije