GLAZBENI PUT

AUGUST DVANAJŠČAK ‘Glazba je moj život i dokle god ću moći, živjet ću za i uz glazbu’

Skroman, samozatajan, ponizan i sa trubom, gitarom ili olovkom u ruci – to je slika koju zamišljam na spomen Augusta Dvanajščaka. Pripremajući tekst o Gusteku, teško da mogu naći na neke velike tekstove o njemu. Zašto? Zbog skromnosti i poniznosti koje ga krase.

August Dvanajščak iz Jurovčaka je prije svega izvrstan trubač, odličan pjevač, te sjajan kantautor. Rođen u Jurovčaku, školovan u Ljubljani, otac je sina Olivera te kćeri Blanke

Svoj glazbeni put započeo je prije 51 godinu u glazbenoj školi u Škofji Loki. Truba mu je glavni instrument, dok svira još i gitaru te bubnjeve, za koje kaže da je naučio onako, usput. 

– Znate kako je na probama, malo sviramo malo razgovaramo, i uvijek dok su drugi pričali ja sam uzeo svaki put drugi instrument i eksperimentirao. Na samom početku svirao sam uz brata Ivana, sastav nam se zvao Crveni karanfili. Nakon Crvenih karanfila godinama sam svirao u bendu Crno plavi. Sljedeći glazbeni sastav u kojem sam svirao zvao se Plavi biseri i u tom sastavu pridružio mi se sin Oliver i nakon kraćeg razdoblja i kćer Blanka.

Nakon toga imao sam kratku pauzu, no nakon nagovaranja sina Olivera, natrag sam zasvirao u triu Musik Bridge, a trenutno sviram s Dragom Brežnjakom kao duo Sanjari. Istaknuo bih da glazba jako pozitivno utječe na mene i sretan sam što sam izabrao glazbu kao moj životni put.” 

August Dvanajščak iza sebe ima 6 izdanih albuma (Kraj kamina, Sjećanja, Dvije čaše, Moj život, Sanjar, Ruže i suze) te preko 100 snimljenih pjesama. 

– Do sad sam snimio preko 100 pjesama. Glazba je moj život i dokle god ću moći, živjet ću uz i za glazbu. Poručio bih mladima da se odluče baviti glazbom, ali da ne sanjaju odmah o popularnosti. Treba biti uporan, imati volju, marljivo vježbati, a rezultat će doći sam po sebi – rekao nam je sugovornik.
 
August Dvanajščak nastupao je nekoliko puta na Festivalu “Kre Mure i Drove”, te je često viđen na raznim  koncertima. Pjesma koja je obilježila njegovu glazbenu karijeru svakako je pjesma Dvije čaše. 
– Svaka pjesma ima svoju priču. Teško je odabrati najdražu pjesmu, ali da, pjesma Dvije čaše obilježila je moju karijeru. Jednostavno se desila kombinacija ritma, teksta, melodije i odabira instrumenata. Puno mi znači kad vidim da ljudi vole moje pjesme, da nije tako odavno bih prestao s pisanjem pjesama – ispričao nam je August.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije