Predstavnici Čakovca na konferenciji Dijete u gradu

U Zagrebu se od 26. do 28. rujna  održavala 6. međunarodna konferencija “Child in the City/Dijete u gradu” u organizaciji Europske mreže gradova prijatelja djece i Europske zaklade “Dijete u gradu”.

Uz Grad Zagreb, Središnji koordinacijski odbor akcije “Gradovi i općine – prijatelji djece” i Ured UNICEF-a u Hrvatskoj, suorganizatori su bili i lokalni partneri cjelokupnog događanja. U Konferenciji  je sudjelovalo 30 država, od Australije, Austrije, Belgije, Češke, Dominikanske Republike, Francuske, Grčke, Indonezije, Irske, Italije, Japana, Kanade, Turske, Nizozemske, Njemačke, Poljske, Portugala, do Švedske Turske i Velike Britanije.

Zajedno s predavačima iz Hrvatske, razmijenjena su iskustva i ideje za promicanje pokreta “Gradovi-prijatelji djece”, kojem su se u Hrvatskoj već pridružila 34 grada i općine, koji su zaslužili taj naslov primjenjujući različite projekte i programe namijenjene djeci. Teme zagrebačke Konferencije bile su dječja igra, dječja prava, zdravlje i međugeneracijski razvoj.  Za normalan rast i razvoj djece – sadašnjih i budućih generacija važno je osigurati dovoljno prostora za dječju igru, osigurati im dobre uvjete za fizičko, ali i mentalno zdravlje.

Posebno tematsko područje je međugeneracijska suradnja odnosno solidarnost pri čemu se koriste i uvažavaju sve generacije – uključujući djedove i bake. Njihovo prisustvo u odrastanju djece ima nezamjenjivo mjesto. Na ovoj Konferenciji po prvi su put aktivni sudionici bila i djeca, koja su svoje aktivnosti provodile u organiziranim radionicama. Organiziran je i susret dječjih vijeća iz cijele Hrvatske.

Zaključke s radionica djeca su prenijela na svoje lokalne čelnike koji su s ostalim čimbenicima važni za stvaranje dobrog okruženja za rast i razvoj svakog djeteta. Regionalna direktorica UNICEF-a Marie-Pierre Poirier podnijela je izvješće o zabrinjavajućem otjecaju urbanizacije na kvalitetu života djece u gradovima, posebice tamo gdje infrastruktura samih gradova ne može pratiti urbani rast.

Savez društava Naša djeca Hrvatske prikupio je, u suradnji s društvima naša djeca, dječjim forumima i dječjim gradskim i općinskim vijećima iz gradova i općina, više od 500 poruka djece iz cijele Hrvatske o dječjim pravima, igri, zdravlju i međugeneracijskom razvoju te ih objavio u publikaciji na engleskom i hrvatskom jeziku koja je podijeljena svim sudionicima Konferencije.

I na ovoj Konferenciji istakla se posebna važnost lokalne zajednice da stvori uvjete da prava djece koja su izrečena u Konvenciji o pravima djeteta budu dostupna i osigurana svakom djetetu. Hrvatski model programa gradova i općina prijatelja djece prepoznatljiv je i stoga je i Zagreb dobio priliku da bude domaćin skupa.

Grad Čakovec dobio je status “Grada prijatelja djece” u studenom 2005. i svojim programima unutar Koordinacijkog odbora pokušava grad učiniti ljepšim i sigurnijim za život djece. Na ovoj Međunarodnoj konferenciji bio je prikazan film “Moja baka Ana” za čiju su izradu zaslužni učenici – članovi filmske skupine OŠ Ivanovec, a projekte koji se provode u sklopu akcije Grad Čakovec prijatelj djece predstavio je Igor Mesarić, savjetnik za osnovnoškolstvo Grada Čakovca.

Nova iskustva i saznanja s ove Konferencije zasigurno će biti implementirana i u našem gradu. Predstavnici Grada Čakovca bili su predsjednica Društva naša djeca Čakovec Gordana Šoltić Siladi, savjetnik za osnovnoškolstvo u Upravi Grada Čakovca Igor Mesarić, ravnateljica Dječjeg vrtića Čakovec Sonja Kuhanec i predsjednica Koordinacijskog odbora akcije Grad Čakovec prijatelj djece Marija Hegeduš-Junvirth.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije