POU “Novak”: Susret bivših i sadašnjih polaznika romske nacionalnosti

Od 24. do 30. rujna provodi se 6. tjedan cjeloživotnog učenja. Tjedan cjeloživotnog učenja je nacionalna obrazovna kampanja koja na jednostavan način, na temelju izravnih obraćanja građanima potiče ostavrenje ideje o promoviranju učenja i obrazovanja. Riječ je o UNESCO-voj inicajativi pokrenutoj 1999. godine, koja se svake godine organizira u brojnim zemljama na svim kontinetnima kako bi se senzibilizirala javnost za cjeloživotno učenje, promicala kultura učenja te potaknula osobna motivacija.


Pučko otvoreno učilište “Novak”
organiziralo je susret s ciljem boljeg upoznavanja s problematikom obrazovanja odraslih Roma i iznalaženjem načina uključivanja čim većeg broja romske populacije u sustav obrazovanja odraslih.

Uz vlasnike Vesnu i Franju Novak te ravnatelja Zvonimira Pavčeca, profesore Pučkog otvorenog učilišta Novak, predstavnice HZZ Čakovec Blaženka Dasović, ravnatelja osnovne škole Orehovica Branka Sušeca, predsjednika vijeća romske nacionalne manjine u Međimurskoj županiji Željka Baloga i zamjenika vijeća romske nacionalne manjine Međimurske županije Milodara Mihanovića, susretu su se pridružili bivši i sadašnji polaznici romske nacionalnosti.

Na susret su bili pozvani i subjekti za obrazovanje romske populacije Državni ured u Međimurskoj županiji, Upravni odjel za obrazovanje, Župan, zamjenik Župana i Ured za nacionalne manjine, no nisu se odazvali istom.


Zvonimir Pavčec otvorio je raspravu i naglasio da POU “Novak” ulaže veliki trud u srednje školskom obrazovanju Roma, u proteklim godinama kroz učilište srednju stručnu spremu završilo je 14  polaznika iz romske populacije, neki su još uvijek u procesu školovanja. Željko Balog predsjednik vijeća romske nacionalne manjine u Međimurske županije pohvalio je rad POU “Novak”, naglasio je da je neophodno i nužno da se otvorila mogućnost naknadnog obrazovanja za pripadnike romske nacionalne manjine.

“Sam sam završio srednju školu i još nekoliko tečaja, no na žalost ostao sam tehnološki višak i niz godina sam na zavodu za zapošljavanje i spreman sam upisati neki novi program za usavršavanje kako bi mogao naći posao. I želio bih sugerirati svim mladim Romima koji nisu završili srednju školu da se u ključe u obrazovanje u POU “Novak”. Nažalost bez srednje stručne spreme ne mogu se uključivati u tržište rada i jedino rješenje je u školovanju. Također bih želio napomenuti i motivirati poslodavce  iz naše županije da nađu prostora i slobodna radna mjesta i zaposle mlade obrazovane Rome, jer to i jest dugoročno jedini ispravni cilj da se Romi zaposle, steknu radne navike i intergiraju, a time bi se i predrasude o Romima odbacile.” – kazao je Željko Balog.


Milodar Mihanović zamjenik vijeća romske nacionalne manjine Međimurske županije, koji i sam nedavno završio srednje školsko obrazovanje u POU “Novak” zahvalio se na trudu profesora i ujedno poziva sve Rome da završe škole da se školuju. Blaženka Dasović iz HZZ-a Čakovec iznosila je probleme nekonkurentnoj Roma na tržištu rada, izričito zbog neadekvatnoga školovanja, riješenje je u cjeloživotnom učenju.

Mnoge osobe u Hrvatskoj ne samo romske nacionalne manjine nemaju potrebu za usavršavanjem i cjeloživotnim učenjem. Stoga je ovaj  6. po redu tjedan cjeloživotnog učenja izrazito dobar da se osvijeste građani i motiviraju na učenje,  bez obzira na dob, razinu obrazovanja, radni status i sve druge okolnosti i da se uključe u proces cjeloživotnog učenja.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije