Vijesti / Društvo
Društvo
Saznajte sve o Branku Lisjaku, umjetniku iz Donje Dubrave čiji je kip Isusa ukraden u Rijeci
G.G.

Tko je on?

Saznajte sve o Branku Lisjaku, umjetniku iz Donje Dubrave čiji je kip Isusa ukraden u Rijeci

O Branku Lisjaku (45) iz Donje Dubrave svojevremeno smo pisali na našem portalu, a jučer o njegovoj epizodi koju je najmanje očekivao. Danas mu je 45 godina, a sumještani ga znaju kao Branko Indijanac.

'U novogodišnju noć netko je ukrao kip malog Isusa iz jaslica Riječke nadbiskupije. Unajmili su ih od Branka Lisjaka iz Donje Dubrave', stoji na stranicama našeg portala. Jaslice je napravio je 2012. godine i gotovo svake godine ih iznajmljuje. Proteklih godina bile su i na zagrebačkom Hipodromu te u Poreču.

- Sve je izrađeno u prirodnoj veličini i mogu vam reći da je to prilično veliki posao u koji uložim 400 - 500 sati rada, a i trošak materijala iznosi više od desetak tisuća kuna. Sve to radim u slobodno vrijeme, nakon posla - kazao je Branko.

Tko je čovjek koji je kao umjetnik, vlasnik jaslica izazvao pozornost hrvatske javnosti ? Sumještani ga znaju kao Branka Indijanca i to s pravom jer se njegov život od sedme godine obojen likovima Divljeg zapada. Za to je 'sukrivac' i njegova majka koje mu je kupovala stripove ondašnjeg Zagora.Danas je umjetnik koji već blizu 40 godina živi svijet Divljeg zapada pretvarajući ga u skulpture. To mu je sve, živi s njima i za njih i čine ga sretnim. Pročitao je nekoliko tisuća stripova koje i danas čuva, kao i više stotina knjiga o američkoj i ostaloj povijesti. Bili su mu inspiracija da svoju kuću pretvore u taj svijet.

Veličina toga umjetnik je u tome što sve skulpture radi u naravi od dasaka lijepljenih jedne za drugu koje boji prirodnim bojama. To mu nije problem jer je po struci soboslikar.Rekao je prilikom zadnjeg razgovora kako mu je velika želja kuću pretvoriti u muzej i dati priliku turistima da sve to vide, pogotovo jer je jedan dio kuće 'nastanjen' i povijesnim ličnostima koje je od nedavno počeo izrađivati pa tu možete naći lik dr. Tuđmana, Nikole Zrinskog…..

Sve se to nalazi u Donjoj Dubravi na adresi Ulice Pavleka Miškine 22. Lakše ćete je naći ako se zagledate u dvorište gdje su izgrađene kaubojske tvrđave.

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!