Čakovec je primjer Hrvatskoj kako gospodariti otpadom

Marijan Galović iz zagrebačke Zelene akcije u intervju tjedna za portal Regionalni.com govorio je o gospodarenju otpadom u Hrvatskoj i EU. Između ostalog, istaknuo je kako nama kao primjer ne moraju služiti skandinavske zemlje niti bogata Švicarska, nego Čakovec.

– Što se tiče organizacije sustava gospodarenja otpadom, možemo se jednostavno ugledati u Čakovec koji danas postiže europske rezultate. Ako nam iz nekog razloga Čakovec nije omiljen model, već smo ranije rekli kako u Italiji ima više desetaka ili stotina prekrasnih primjera gdje gradovi i općine svoj otpad smanjuju i preko 70 %.

Na jednom sastanku u Bruxellesu upoznali smo i dizajnera sustava iz talijanske općine Ponte nelle Alpi, gospodina Ezija Orzesa, koji nas je upoznao s rezultatima zajednice koja reciklira više od 90 %. Samo iz razloga da ne pomislite kako je riječ o nekoj lažnoj priči, čovjek je svoje iskustvo predstavio u Europskom parlamentu, rekao je Galović. Istaknuo je da prati događanja oko otpada u Varaždinu već nekoliko godina.

– Nismo sigurni što i kako napraviti u varaždinskom slučaju jer je ova situacija izgleda politički motivirana kriza s otpadom. Prva stvar je da se otpad ne smije gomilati na ulicama i da se treba odvoziti na za to predviđena mjesta ma koliko to koštalo. To će, naravno, implicirati povećanje cijene usluge za građane.

Međutim, Varaždin se treba odlučiti za rješenje tijekom prijelaznog razdoblja dok se ne otvori centar za gospodarenje otpadom u Piškornici gdje će se voziti i varaždinsko smeće. Naravno, tada će se cijena usluge povećati za značajni postotni poen, sigurno 50 posto, ali i još više. No rješenje je da se već danas podigne cijena odlaganja na realnu visinu, a to je 100 eura po toni, koliko stoji odlaganje u Totovcu kod Čakovca.

Tada bi se, zahvaljujući uštedama, mogli financirati programi za odvojeno prikupljanje otpada. Aktualni način gospodarenja otpadom u Varaždinu, naime, nikako se ne bi mogao navoditi za primjer. Primjer ostatku Hrvatske može u ovom trenutku biti jedino Čakovec, koji čini značajne napore da se smanje količine otpada koje je potrebno odložiti, odnosno zbrinuti, zaključio je Galović. Cijeli intervju pročitajte klikom ovdje.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije