U Međimurju obilježen Dan borbe protiv nasilja nad ženama

Minule subote, 22. rujna povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad žena Udruga Zora na čakovečkom Trgu Republike organizirala je javnu akciju. Akcija je bila u provedena sklopu projekata “Nasilne veze su bezveze” i “Povezani – za veze bez nasilja”, a u samoj provedbi su im se priključili i podržali i predstavnici/ce , Policijske uprave Međimurske, Centra  za socijalnu skrb Čakovec, Doma za žrtve obiteljskog nasilja “Sigurna kuća”, Povjerenstva za ravnopravnost spolova Međimurske županije, Vijeća za prevenciju Grada Čakovca i Igor Baksa iz benda Komedija. 

Na spomen 22. rujna 1999., kada su na Općinskom sudu u Zagrebu tijekom brakorazvodne parnice ubijene tri žene, a djelatnica suda teško ozlijeđena, u Hrvatskoj se svake godine obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Prošle godine u Hrvatskoj je kao posljedica obiteljskog nasilja ubijeno jedanaest žena, a do sada u 2012. već sedam. 

Mladi volonteri Udruge Zora osmislili su performans kako bi ukazali na ovaj problem. Odali su počast ubijenim ženama, te su svaku ubijenu ženu u 2011. i 2012. predstavili  jednim parom cipela, kako bi ukazali na to da su žrtve stvarne osobe, ne samo statistika. Svaka žrtva je previše, a ako se uzme u obzir da je zadnjih 10 godina u Republici Hrvatskoj ubijeno 305 žena u dobi od 22 do 47 godina kao posljedica obiteljskog nasilja, situacija je zaista alarmantna.

U 96% slučajeva nasilja nad ženama, zlostavljači su bili njihovi supruzi ili partneri, a među ženama koje su žrtve nasilja samo 5% ih je to prijavilo policiji.  Nasilje u obitelji direktna je posljedica nasilja u mladenačkim vezama, a kao važan uzrok nasilja u partnerskim odnosima je rodno-uvjetovano nasilje. Zbog toga je bitno da se radi na prevenciji nasilja u mladenačkim vezama, i da se provodi sustavna edukacija o rodno-uvjetovanom nasilju. Rodno-uvjetovano nasilje se često zamaskira i pobrka s ljubavlju ili strašću.

Ukoliko se pravodobni preventivno ne djeluje, postoji opasnost da žrtva upadne u začarani krug u kojem iznova bira partnere koji su destruktivni, agresivni, dok nasilnik nastavlja svoje ponašanje i razvija nove i teže oblike agresije. Pravodobnom edukacijom potrebno je osvijestiti koliku štetu možemo prouzročiti jedni drugima ponekad i nesvjesno te kako neki oblici ponašanja (npr. ljubomora, kontrola kretanja, šamari), nisu prihvatljivi izrazi ljubavi ili privrženosti.

Mladi su ovom akcijom odaslali poruku da svi  imaju pravo na zdrav život i slobodu od rodno- uvjetovanog nasilja, da nitko nije zaslužio biti žrtvom te da postoje načini na koji može spriječiti rodno-uvjetovano nasilje, a time i najgore posljedice nasilja u obitelji.

Inicijativu “Nasilne veze su bezveze” je podržala Europska komisija kroz program Mladi na djelu, a pojekt  “Povezani – za veze bez nasilja” provodi se uz financijsku potporu Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije