spoj prošlosti i budućnosti

Učenici Graditeljske škole Čakovec posjetili Obiteljski dom za starije i nemoćne osobe Sveta Magdalena

Štićenici doma s velikim su se zanimanjem uključili u razgovor obnavljajući sjećanje na običaje koji su danas velikim dijelom zaboravljeni

Međugeneracijska suradnja jedna je od ideja koju društvo nastoji promicati kao važno civilizacijsko postignuće. Dok je skrb za djecu postala osjetljiva i česta tema svakodnevnih rasprava, nerijetko u svojoj usmjerenosti na budućnost zaboravljamo one na drugoj strani vremenskoga niza, na starije osobe.

Jedan od načina da se naglasi njihova važnost u socijalnoj strukturi jest i odluka Europske komisije da se 2018. označi kao Europska godina kulturne baštine s mišlju-vodiljom “Naša baština: spoj prošlosti i budućnosti”.

Shvaćajući potencijal ovakve ideje, skupina učenika Graditeljske škole Čakovec uz pratnju svojih profesora Gordane Čanadi, Emilije Kovač i Vladimira Križaića  posjetila je 13.12. – sukladno temi – na blagdan Svete Lucije, Obiteljski dom za starije i nemoćne osobe Sveta Magdalena u Praporčanu, gdje smo povezali generacije temom nasljeđa te uz maštoviti program razveselili štićenike. Učenice Ana KrnjakSara BožekMarta Hajdarović i Tea Jalušić potaknule su razgovor o nadolazećim božićnim i novogodišnjim blagdanima pričama o običajima vezanima uz obilježavanje Svete Barbare, Svete Lucije, Svetog Nikole, Badnjaka i Božića, dok je Marija Dombaj, uz podršku svih okupljenih, pjevala prigodne božićne pjesme.

Štićenici doma s velikim su se zanimanjem uključili u razgovor obnavljajući sjećanje na običaje koji su danas velikim dijelom zaboravljeni. Posebno su zanimljivi bili savjeti o pripremi prigodne blagdanske hrane, kojoj velikim dijelom nismo znali ni nazive. Između ostalog doznali smo kako se priprema grahovica s vrhnjem.

Ljubazna voditeljica Tamara Ahel Zamuda i stručno osoblje primili su nas s radošću, naročito kad se pokazalo da je njihovim štićenicima ovakvo druženje bio ugodan i nesvakidašnji doživljaj.

Očito je da takvi spojevi mladosti i starosti imaju smisla, ljepotu i svrhu. Iskustvo starijih neiskorišten je životni potencijal koji se i te kako može utkati u život mladih te ga učiniti sadržajnijim. Ozbiljno razmatramo poziv da opet posjetimo Svetu Magdalenu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije