VELIKA ŠTETA

POČELO RUŠENJE Smrekov potkornjak uništio šumu u Selnici

Oboljelo je više od 60 posto stabala, a u konačnici sve će srušiti. Rušenje je naredio šumarski inspektor

Započelo je rušenje stabala smreka i druge crnogorice na Bukovčaku, dijelu naselja Selnica i to s obje strane Županijske ceste Selnica-Bukovec-Prekopa te lijeve strane županijske ceste Štrukovec-Donji Koncovčak-Sveti Martin na Muri.

Mještani i prolaznici mislili su kako je u pitanju nekakva akcija kako bi se smreke prodale ili podarile za božićne ukrase, ali to nije tako. U pitanju je nešto, nije pretjerano reći, strašno, jer stabla su rasla preko 20 godina. O čemu je riječ pitali smo Ervina Vičevića, načelnika Općine Selnica.

– Rušenje je naredio šumarski inspektor, a razlog je što je stotine stabala napao smrekov potkornjak, najznačajniji europski štetnik smreke. Na stablima je počela otpadati kora, a potom se i sušiti grane što je primijećeno pred godinu-dvije kada je i srušeno nekoliko stabala, ali bolest nije zaustavljena. Oboljelo je do sada preko 60 posto stabala koje su u vlasništvu Župe svetog Marka Selnica koja će snositi troškove rušenja i uklanjanja, kaže prvi čovjek Općine Selnica Ervin Vičević.

Dodaje kako će i Općina pomoći s nešto novca, obzirom da je šuma smreka dio parka s klupama za odmor, a i dio staništa i prolaska žaba o čijem se opstanku u Selnici vodi skrb.

Bukovčak je najveća smrekova, odnosno crnogorična šuma na području Općine te se potkornjak nastanjuje na srušenim stablima, a potom prelazi i na rastuća drva i može se širiti na ostale udaljenija crnogorična stabla te se stoga ova bolesna stabla i granje uklanjaju na način da ne dođu u kontakt sa zdravim stablima. 

Štete na selničkim smrekama još uvijek nisu procijenjene, ali bit će kada će se utvrditi hoće li se srušiti stabla sve do jednog. Je li se nešto moglo učiniti da ovaj, skromno rečeno ‘šumski gaj’ i ukras naselja ne bude spriječen u pohodu smrekovog potkornjaka, teško je odrediti.

Jer, znamo, čujemo i vidimo kakve štete ovaj ‘pohotnik’ čini u Gorskom kotaru, Lici, ali i susjednoj Sloveniji.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije