Udruga Zora održala okrugli stol “Nasilne veze su bezveze”

Udruga Zora održala okrugli stol “Nasilne veze su bezveze”

Udruga Zora u sklopu Inicijative mladih “Nasilne veze su bezveze” i projekta “Povezani-za veze bez nasilja”, 18. rujna organizirala je okrugli stol s temom “Prevencija nasilja u mladenačkim vezama”.  Odaziv stručnjaka iz škola i raznih institucija kao i učenika/ca srednjih škola bio je zaista velik, te je tako Okrugli stol posjetilo više od stotinu sudionika, što ukazuje na veliki interes i važnost ove teme.

Cilj okruglog stola je bio raspraviti o postojećoj situaciji vezanoj uz rodno-uvjetovano nasilje s naglaskom na nasilje u mladenačkim vezama, posljedicama na zdravlje, prevenciju i rješavanje problema u skladu s potrebama mladih. Moderatorica Filipa Blažon iz Udruge Zora ukratko je predstavila cilj okruglog stola, Udrugu Zora i same govornike. 

Krešimir Kelin, volonter iz Udruga Zora, predstavio je Inicijativu “Nasilne veze su bezveze”.  Glavni cilj Inicijative je smanjenje pojave rodno-uvjetovanog nasilja u vezama mladih i sprječavanja njegovih dalekosežnih posljedica na zdravlje mladih, kroz edukaciju i aktivno djelovanje mladih Međimurske županije.  U sklopu Inicijative formirana je multikulturalna radna skupina mladih u svrhu zajedničkog djelovanja u rješavanju ovog problema.

Kako bi se o problemu osvijestilo i širu javnost, posebno mlade, organiziraju se i dvije javne akcije (slijedeća je u subotu 22.09.2012.) te okrugli stol. Također je predstavio brošuru i zaključke radne skupine. Naglasio je važnost osvještavanja o problemu rodno uvjetovanog nasilja i educiranja mladih da prepoznaju nasilnika, ali i vlastitog nasilno ponašanje. Nasilje u mladenačkim vazama je ozbiljna stvar koja je prisutna i aktualna.

Treba se tako i ozbiljno shvatiti i raditi intenzivnije na samoj prevenciji, a ne samo na saniranju štete, jer nasilje u mladenačkim vezama je direktno povezano sa kasnijim nasiljem u obitelji. Odnosno, nasilnik ili nasilnica koji svoje obrasce ponašanja započnu u mladenačkim vezama, ukoliko se ne educiraju i ne osvijeste, nastave kasnije i u vezama koje zasnivaju i kao odrasli, te se tako začarani krug ne prekida.

Važno je da većina mladih uopće nija svijesna da su neka njihova ponašanja nasilna, pa ih zbog toga ni ne mogu ispraviti, sve da i žele. Zbog toga je sustavna preventivna edukacija iznimno bitna. Naglasio je povezanost nasilja u mladenačkim vezama i nasilja u obitelji čije krajnje posljedice mogu zaista biti tragične.

Nataša Bijelić, CESI Zagreb, napomenula je da je rad s mladima na prevenciji nasilja nužan jer u doba kada ulaze u prve veze i vrlo često ne prepoznaju neke vrste ponašanja u vezama kao nasilje, a u tome su razdoblju iznimno ranjivi i skloni utjecajima i pritiscima okoline.
Prema istraživanju koje je udruga CESI provela 2004. i 2006. više od 2/3 mladih izjavilo da se osoba s kojom su u vezi prema njima nasilno ponašala.

Kao jedan od glavnih oblika nasilja, istraživanje je ukazalo na ljubomoru, odnosno kontrolirajuće ponašanje. Alarmantno da se samo 1% mladih obraća odraslima za pomoć u rješavanju problema.

U sklopu projekta “Povezani- za veze bez nasilja” koji partnerski provode CESI (Zagreb), ZUM (Pula), Zora (Čakovec), Mirovna grupa Oaza (Beli Manastir) i Potencijal (Rijeka) izrađena je analiza nacionalnih strategija i županijskih programa prema mladima i politika za ravnopravnost spolova, kako bi se vidjelo što od programa postoji i koliko se oni provode. Zaključci i rezultati objavljeni su u publikaciji “Za veze bez nasilja”, koju je također ukratko predstavila.


Neki od zaključaka istraživanja su:

– Mjere vezane uz prevenciju nasilja najčešće realiziraju udruge, te je tako potrebna bolja suradnjom lokalnih vlasti sa njima (komunikacija, uključivanje, konzultiranje…itd.),
– Nema sustavnog pristupa prevenciji nasilja, potrebno je razviti dugoročnu strategiju prevencije nasilja, pratiti provedbu i kontinuirano financiranje učinkovitih programa
– Nasilje u vezama mladih nije prepoznato u strategijama, već se govori o “nasilju među mladima”

Dalibor Stanić iz Ženske sobe-Centar za seksualna prava, Zagreb, predstavio je ukratko svoju organizaciju i rezultate istraživanja koje su proveli u srednjim i osnovnim školama. Seksualno nasilje događa se u vezama mladih i direktna je posljedica rodno uvjetovanog nasilja.

Predstavio je preliminarne rezultate istraživanja vezanim uz Rod, rodne uloge, seksualnost i nasilje. koji također ukazuju na alarmantne podatke o broju i učestalosti nasilja u mladenačkim vezama.

Narcisa Slugan iz Zavoad za javno zdravstvo Međimurske županije, djelatnost školske medicine, predstavila je psiho-socijalnu pomoć koju Zavod nudi mladima i pozvala ih da se obrate njoj ili njezinim kolegicama u Zavodu u slučaju da trebaju pomoć pri rješavanju problema, ali i u slučaju ta trebaju savjet.

Naglasila je da su sve konzultacije anonimne i da im se mladi mogu obratiti osobno, preko e-maila ili sms-a. Kontakti su mladima dostupni preko interneta, u usluge savjetovanja besplatne. Josip Jalšovec iz Policijska uprave Međimurske predstavio je postupanje Policije u slučaju dojave nasilja. Predstavio je ukratko Kazneni zakon i mogućnosti zaštite koju Policija pruža mladima. Nakon govornika mladi su mogli postavljati pitanja stručnjacima.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije