Župljani Draškovca posjetili mađarski Sumeg

Na poziv prijatelja iz mađarskog grada Sumega (Šimega) župljani Župe sv. Rok iz Draškovca predvođeni župnikom Matijom Vonićem, a povodm njihovog proštenja posjetili su taj grad. Na putu im je Aranka Nikolić govorila o vrlo zanimljivoj povijesti mađarskog naroda. Tamo su prisustvovali svetoj misi koju je predvodio monsinjor dr. Gyula Marfi, nadbiskup Vespremski.

Uz braću franjevce bio je i nadaleko i u cijeloj Mađarskoj poznati franjevac fr. dr. Barsi Balázs OFM, koji je goste iz Međimurja ljubazno pozdravio što je učinio i sam nadbiskup. Nakon svete mise, župljani su sudjelovali u procesiji gradskim ulicama. Na trenutak su se zaustavili i kraj Reformatorske crkve na čijem su tornju odzvanjala zvona. Tamo su bili i vjernici iz Slovačke koje su posebno zainteresirale odore Udruge Prijatelja svetog Roka.

Uslijedio je povratak u crkvu Žalosne Gospe i sudjelovanje na večernjici. Molitvu upućenu Majci Božjoj na mađarskom jeziku pročitao je Ivan Vadas, predsjednik udruge, a zatim je Jelana Vadas pročitala molitvu na međimurskom dijalektu sa mađarskim zazivom – molimo te (Konyorogj erettunk).

Goste iz Draškovca oduševila je velika vjera i pobožnost mađarskoga naroda. Obišli su oltar Majke Božje žalosne i vidjeli mnoštvo kamenih pločica sa zahvalom Majci Božjoj na zidu. Prije mnogo godina ta crkva je izgorjela i ostao je samo kip Majke Božje sa mrtvim Isusom u krilu. Jedna Austrijanka se molila pred kipom i čudesnoj joj je zacijelila noga. Od tada se događaju mnoga čudesa u ovom svetištu.

Draškovčani su posjetili i župnu crkvu Uskrsnuća Kristova gdje im je domaćin bio župnik Nagy Jozsef. Sve je završilo zajedničkim ručkom na kojem su bili gradonačelnik Šimega Ferenc  Ratosi i njegov zamjenik dr. Ferenc  Kulcsar koji su ih odveli do biskupske palače u podnožju tvrđave. Biskupski dvor se uređuje i u njemu su smještene različite zanimljive izložbe.

Sumeg više nije biskupski grad, ali je ostala u njemu biskupska palača koju s ponosom pokazuju i uređuju. U tom gradu su se sklanjali Vespremski biskupi za vrijeme Turskih navala. Prijateljstvo se nastavlja ponovnim susretom u Sumegu 27. listopada, pa se pozivaju župljani iz Draškovca da se predbilježe kod zvonara.

– Svi smo napunili svoje baterije novom pozitivnom energijom koja će nas nositi dalje u život. Zahvalan sam i ja svojim divnim župljanima koji su me još jednom oduševili i s kojima sam radosno putovao i bilo mi je zaista lijepo. Mnogo toga nam se, kao župi, lijepoga dogodilo ove godine, a vjerujem da će biti još mnogo više toga. Rastimo i dalje u ljubavi jedni prema drugima i činimo jedni drugima dobro, poručuje župnik iz Draškovca Matija Vonić.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije