U Čakovcu obilježen Dan zdravog osmijeha

U Čakovcu obilježen Dan zdravog osmijeha

Ovom akcijom obilježava se 12. rujna – Svjetski dan oralnog zdravlja kojeg je proglasila Svjetska zdravstvena organizacija. Međutim, ne radi se o samo tom jednom danu, već se s djecom radi cijeli tjedan.

Djeca u vrtićima uče o spoznajama važnim za oralno zdravlje, uče o građi zuba,nazivima i broju zuba,o zdravoj prehrani, o oralnoj higijeni, pravilnim tehnikama četkanja… Želja organizatora je da edukaciju prođu sva djeca što zbog njihovog velikog broja to nije moguće na sam Dan zdravog osmijeha.

Stoga su se odlučili na aktivnosti tokom cijelog tjedna. Edukacijom su obuhvaćena djeca predškolskog uzrasta. Provodi se i edukacija roditelja, što je također jednako važno. Uvijek su važne preventivne zdravstvene mjere s kojima treba izaći u javnost. Ne treba čekati u ordinaciji, već je potrebno izaći iz bijelih kuta i ljudima skrenuti pozornost o važnosti čuvanja oralnog zdravlja, jer uvijek je lakše spriječiti nego liječiti.

Već sedmu godinu cijela lokalna zajednica sudjeluje u organizaciji, a rad je isključivo volonterski. Čakovečka akcija je poznata diljem Hrvatske upravo i po logu koji krasi majice i plakate, a koji je izradio poznati fotograf Damir Klaić Ključ. Ove godine su nastupali: Soul Fingersi,  Mirko Švenda Žiga,  Marija Jambrošić Kupper, Marco Kupper, Rebeca Posavec, dječji gradski zbor Čakovečki mališani pod vodstvom Rade Magić, dječji vrtići Bambi, Žibeki, Vjeverica, Cvrčak i Cipelica te plesne skupine Teuta i Vivona.

Voditeljice programa bile su Trinaestići, Suzana Kovač i Sanja Vincetić, a za organizaciju programa bila je zadužena Gordana Šoltić Siladi. Spomenutu akciju organizira Tanja Rosić, dr.med.dent. sa Hrvatskim stomatološkim društvom-podružnica Čakovec, uz podršku Hrvatskog društva za dječju i preventivnu stomatologiju, a pomogli su Društvo naša djeca Čakovec, Gospodarska škola Čakovec i sponzori: Grad Čakovec, Čakom, Printex, Music centar, Arcus, Pekara Suncokret, PZ Čakovec – Regina i Rođendaonica Alex.

Kompletnu organizaciju je obavila Tanja Rosić, dr med dent. koja je u  predsjedništvu Hrvatskog društva za dječju i preventivnu stomatologije. –  Kao član predsjedništva Društva za dječju i preventivnu stomatologiju želim reći da bi voljeli da se ovakav entuzijastički edukativni duh proširi i na druge gradove Hrvatske.

Da svojim primjerom budemo inspiracija i drugima za ovakve projekte. Tako nam je drago da su i u Prelogu, evo već četiri godine krenuli istim smjerom, pa je Međimurje obogaćeno još jednom preventivno edukativnom akcijom. Stomatološka preventiva je najučinkovitija ako se započne u najranijoj dobi, jer tako ostaje zapisana za cijeli život, poručila je Tanja Rosić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije